Parkettsliper mest lest i 2016

Svart arbeid og juksemakere i bransjen dro flest lesere på Maleren.no i 2016. Men øverst på lesertoppen: Diskusjonen om parkettsliperfaget og mesterbrev.

Publisert

Stein Knut Horverak vil ikke bli mester – han reklamerer på bilen og arbeidsklærne med at han er svenn.

Jeg blir ikke noen flinkere håndverker av den grunn. Og ikke har jeg tid til å gå på skolen tre dager i uken. Jeg driver faktisk en bedrift, og det er førstepri hos meg, sa Horverak på Maleren.no i september og i Maleren nummer 9.

Ingen nyheter ble lest av flere på Maleren.no i 2016. Etter oppslaget skal MLF og Norges Parkettsliperforbund snakke mer sammen om fag og eventuelt samarbeid – mer om det i Maleren nummer 1 2017.

Her er de øvrige sakene på lesernes ti på topp-liste fra Maleren.no i året som er gått:

2. Varsler skattesmell på kjøring

Rett før jul i 2015 gikk entreprenørene ut og kritiserte nye regler om skatt fra nyttår 2016.

– Det er uhørt at bygg- og anleggsarbeidere skal skattes for kjøring til og fra anleggsplassen, sa daglig leder Ole Petter Anvik i entreprenørfirmaet Arne Olav Lund AS. – Dette blir en ekstra økonomisk belastning for en yrkesgruppe som ikke kan velge andre reisemåter, mente direktør Kari Sandberg i entreprenørforeningen EBA.

Etter nyttår fortsatte utspillene å vekke interesse – nok til å bli 2016s nest mest leste sak på Maleren.no. Og i januar gikk daværende markedssjef Øyvind Olsen i MLF ut sammen med kjørebokleverandøren Abax og karakteriserte det hele som sludder.

3. Sa opp malere etter useriøs konkurranse

Grethe Thrane har måttet si opp to ansatte fordi hun mister oppdrag til uregistrerte firmaer.

I juni fortalte malermesteren hvordan konkurrenter uten firma eller faglærte utkonkurrerer den seriøse delen av bransjen. Og det i et distrikt der det har vært tøffe tider uansett.

Thrane oppfordret Norge til å lære av hjemlandet Danmark, der alle firmaer må ha navn og organisasjonsnummer på firmabilen. Det har luket bort mange useriøse, mener hun.

4. Horverak nærmer seg Støre

Utspillet til svenn Stein Knut Horverak vakte nok oppsikt til å havne på lesertoppen. Men også nyheten om hvor mange som faktisk var interesserte i temaet og leste om det, kom høyt på Maleren.nos 2016-liste.

Tirsdag 27. september ble nemlig en dag med solide tall på Maleren.no og på Malerens Facebook-side. Bare én gang tidligere hadde like mange lest Maleren på nett. Det var våren 2015 da Maleren avslørte Jonas Gahr Støre den gangen Ap-lederen hadde brukt et polsk firma som kaller seg «malermester» uten å være det, og som arbeidet ulovlig fra stiger.

5. Forlanger lønn mellom oppdragene

Jonas Gahr Støre er på lesertoppen på Maleren.no i 2016, også, men denne gangen med en mer positiv nyhet.

– Benevnelsen fast ansatt uten lønn mellom oppdrag hører ikke hjemme i det norske arbeidslivet. Det vi nå ser er at disse typene stillingshjemler utkonkurrerer faste jobber, sa Støre i desember.

Han og Fellesforbundet får støtte fra byggenæringen: – For byggenæringen er dette ødeleggende, sa administrerende direktør Jon Sandnes i BNL.

6. Malte fra trapp på biltaket

En av årets mange saker om useriøse «malere» som ikke tar regelverket så nøye, dukket opp i Tromsø i september. Den svenske maleren vurderte å leie et stillas til jobben, men det ble for dyrt.

Dermed satte han en trapp på toppen av varebilen sin. Men ifølge maleren var trappen godt festet med skruer på toppen av biltaket, og det så langt skumlere ut enn det egentlig var.

Det var en butikk i en nasjonal kjede som anbefalte huseieren å bruke denne maleren.

7. Anmeldelsen mot Bratfoss henlagt

Striden mellom Alliero og Magne og Truls Bratfoss har engasjert mange siden den ble kjent i mars. Da anmeldte Alliero far og sønn Bratfoss for svindel. Bratfoss omtalte det hele som svindel, og svarte med å anmelde Alliero for svik, tvang og ærekrenkelser.

Aller flest lesere fikk nyheten i august om at anmeldelsen mot Bratfoss var henlagt. Men henleggelsen ble klaget inn for statsadvokaten, og senere i måneden ble etterforskningen mot Magne Bratfoss åpnet igjen.

8. Slavehandel i byggebransjen

Hvem skulle trodd at vi har slavehandel i Norge? spurte seniorrådgiver Odd Magne Persson i Skatt Vest på landsmøtet til Norske Murmestres Landsforening (NML). Maleren fortalte om de mange sterke meldingene om arbeidslivskriminalitet og kriminelle nettverk i juli.

– Dette er multikriminelle nettverk med stor tilpasningsdyktighet. Aktiviteten i arbeidsmarkedet finansierer annen type kriminalitet. De kjøper mennesker, sa Persson.

9. 40 mister jobben etter konkurs

En konkurskrangel havnet også på lesetoppen i 2016. 40 ansatte ble stående uten arbeid etter at Team Handeland i Sveio meldte oppbud i oktober.

Etter konkursen la daglig leder Johannes Handeland skylden på Grønn Bolig Gruppen, som holdt tilbake åtte millioner kroner på grunn av reklamasjon på arbeider. Kollega Jan Inge Aase i Grønn Bolig mente det var urimelig å gi firmaet skylden fordi pengene ville blitt utbetalt hvis Handeland hadde stilt garanti på at manglene ville bli utbedret.

10. Tjente 21 kroner, to år uten reaksjon

De innleide arbeiderne tjente 21 kroner i timen, ifølge Arbeidstilsynet. Mer enn to år etter første tilsyn lå saken fremdeles i kø hos politiet, meldte Maleren i august.

Det var tilsyn på byggeplassene som viste ulovlig arbeidskraft og lav lønn hos Tomas Bygg & Service, som hadde jobber i Levanger.

Arbeidstilsynet prioriterte saken høyt, fordi den var såpass graverende og for å statuere et eksempel. Men bare til daglig leder ble avhørt gikk det mer enn et år.

Powered by Labrador CMS