Fem år for hvitvasking

Isa Gerbeshi er dømt  til fem års fengsel for å ha hvitvasket 19,5 millioner kroner gjennom malerprosjekter. Dommen blir anket.

Publisert

I januar fortalte Aftenposten om hvordan brødrene Gerbeshi har vært involvert i konkurser i Norge, samtidig som de sitter på store eiendommer i Kosovo. Da Maleren fortalte om Aftenpostens avsløring, ble det en av årets mest leste nyheter på Maleren.no.

Aksjon

Politiet gikk til aksjon mot Gerbeshi-familien i mai, som en del av «Operasjon svartmaling». Det ble gjort en rekke beslag, blant annet fant politiet en pengebunke med 30 000 kroner under en madrass på et barnerom. Brødrene Isa og Musa Gerbeshi ble siktet, og det ble også deres henholdsvis samboer og ektefelle.

I retten hevdet Isa Gerbeshi at han hadde tjent lite på den ulovlige virksomheten. Det tror ikke Oslo tingrett på i det hele tatt.

Et mønster

Retten mener også at svart arbeid er kombinert med fiktiv fakturering for å vaske utbyttet, inngår i et mønster i håndverkerbransjen, skriver Aftenposten.

Isa Gerbeshi har tilstått heleri og hvitvasking av 19,5 millioner kroner. Han har hatt to firmaer og fire konstruerte underfirmaer som laget fiktive fakturaer for å skjule svart arbeid. I tillegg har han innrømmet uaktsomt brudd på utlendingsloven. Han fikk fem års innnreiseforbud i Norge i 2010, men har reist inn i landet en rekke ganger med ulike navn, pass og statsborgerskap.

Han har også innrømmet å ha brukt åtte mann uten arbeidstillatelse – fem av dem slektninger – og å ha gitt dem falske byggekort.

Konkursanmeldelse henlagt

Da Wara Malerservice, som Isa Gerbeshi i realiteten drev, gikk konkurs i fjor, anmeldte bostyrer saken. Anmeldelsen ble henlagt. Beretningen forteller om «unnlatt bokføring, unnlatt innlevering av oppgaver, underslag, skattesvik, utstedelse av fiktive fakturaer og bedrageri.»

– Min klient vil anke over straffeutmålingen. Straffen er for streng, og det er lagt for lite vekt på hans tilståelse, sier Gerbeshis forsvarer Finn Krokeide til Aftenposten.

 

Powered by Labrador CMS