Slavehandel i byggebransjen

Slavehandel i byggebransjen

Publisert

– Hvem skulle trodd at vi har slavehandel i Norge? spør seniorrådgiver Odd Magne Persson i Skatt Vest.

Han holdt foredrag om de multikriminelle nettverkene da Norske Murmestres Landsforening (NML) hadde landsmøte i Bergen.

Fagbladet Murmesteren forteller om mange sterke meldinger om nettverkene – som finansierer annen kriminalitet med arbeidslivskriminalitet.

Mafia

– Vi har masse mafia eller mafialignende tilstander flere steder enn på Sicilia. På Balkan, i Russland og andre steder finnes slike nettverk. De ser seg om etter nye markeder med mulighet for mest mulig fortjeneste og minst mulig risiko, sa Persson.

– Dette er multikriminelle nettverk med stor tilpasningsdyktighet. Aktiviteten i arbeidsmarkedet finansierer annen type kriminalitet. De kjøper mennesker. Hvem skulle trodd at vi har slavehandel her i Norge? spurte han, ifølge Murmesteren.

HMS-kort for 500 kroner

Odd Magne Persson forklarte hvordan de kamuflerer svart lønn med fiktive fakturaer fra underleverandører.

De bruker falske identifikasjonspapirer og kjeder av underentreprenører og stråselskaper. HMS-kort går på svartebørsen for 500 kroner stykket. De kriminelle skaffer seg D-nummer, låner til oppstart av firmaet og leaser varebiler.

Uten sikring

– Dere ser dem ofte på hustak med skyggelua som eneste sikringstiltak, beskrev han.

Noen ganger er leasingbilene på vei ut av landet allerede dagen etter at firmaet er etablert. Leasingselskapene har egne etterforskere som leter opp bilene i utlandet, skriver Murmesteren.

Powered by Labrador CMS