PPG kjøper Akzo Nobel?

For andre gang har Akzo Nobel nå sagt «nei» til er frieri fra PPG. Likevel sier kilder til BBC at det kan komme til å hende i fremtiden, fordi en «stor, men hemmelig» aksjonær i Akzo Nobel presser på for å få dette til. Men 21 milliarder Euro var ikke nok – i alle fall ikke foreløpig.

Publisert

Nettstedet European Coantings forteller at Akzo Nobel selv mener at det ville være en «sterk underprising» om man hadde sagt ja til dette 2. tilbudet fra PPG om ta over. Men det er klare signaler fra PPG som peker i retning av at de kommer til å fortsette forsøkene på å overta Akzo Nobel: Xe viser til at de har gjort store forberedelser både strategisk og økonomisk, og flere økonomiske kommentatorer tolker dette som at selv ikke det andre «nei`et» fra det nederlandsk-eide selskapet vil bli det endelige.

Hva betyr et salg?

Engelske analytikere har sett på hva et salg vil bety, og tar utgagspunkt i at det globale markedet per i dag er slikt fordelt at 60% av markedet er fordelt mellom 10 selskaper, mens de resterende 40% er fordelt på rundt 7.500 selskaper. Om denne dealen skulle la seg gjennomføre, samt at den såkalte Sherwin-Williams og Valspar avtalen også blir gjennomført, vil det bety at de omtalte 60% av markedet plutselig styres av 8 selskaper i stedet for 10. Dette vil ha store innvirkninger på markedene både globalt og her i Norge. Selv om PPG foreløpig er en liten aktør i Norge, ville en slik «take-over» ha posisjonert dem et godt stykke høyere på «makt-stigen», og Jotun ville ha fått helt andre konkurranseforhold i Norge enn de har i dag, ville mange tro.

Usikkerhet

CEO Ton Büchner i Akzo har gått sterkt ut, og mener at tilbudet overhode ikke tar høyde for Akzo Nobel`s virkelige markedsverdi, og sier videre at styrene i Akzo Nobel mener at det ikke er i aksje-eiernes interesse å selge til den prisen som nå er foreslått. Spørsmålet blir da hva som skjer dersom PPG gjør seg enda lekrere for aksje-eierne, og sukrer tilbudet med enda fler Euro?

Akzo Nobels folk viser imidlertid til langt flere faktorer enn bare prisen på aksjene: Det er også snakk om stor overlapping blant annet innenfor dekorative malinger og en rekke coatinger, heter det blant annet i kommentarene til tilbudet.

Powered by Labrador CMS