Beving har hatt utvekslingselev

Det er sjelden et smil kan fylle et helt rom, men hun får det til. 18-årige Lisa Ritz fra Østerrike var nylig utvekslingselev hos Malermester Tom Beving A/S i Oslo.

Publisert

Maleren stakk innom en vakker vårdag i begynnelsen av april under malingen av en leilighet på Røa. Sammen med seg hadde hun malermester Simon Almås, som kyndig veiledet henne i norske arbeidsmåter og faglige forskjeller. Men de er ikke så veldig store, kunne Lisa fortelle:

Små forskjeller

-Vi jobber nok litt lenger i Østerrike, sier hun. Der er det nemlig 40 timers uke, og den halvtimen ekstra hver dag merker hun ikke noe større til, synes hun. Men det den lille jenta merker godt, er en annen forskjell på Norge og Østerrike, nemlig størrelsen på malerbøttene: Der er de nemlig på 25 liter, og det kan være ganske så tungt å bære for en spe jente når hun skal opp 5 etasjer uten heis, innrømmer hun.

-Hvordan håndterer du det da?

-Hun ser litt usikkert fra den ene til den andre før hun sier med den største selvfølge: Jeg bare hviler litt sånn omtrent halvveis. Det er jo ikke vanskelig å bære det opp, det tar bare litt tid.

Duse farger

-Så det er få ting du synes er annerledes her i Norge?

Hun lyser opp: Jeg må ikke glemme fargene! De er annerledes. Jeg er vant til duse, matte farger fra Østerrike. Vi bruker bare litt høyere glans på bad eller kjøkken, og her har jeg sett at man bruker langt mer glansfylte malinger i mange rom. Det er veldig uvant for meg.

Utvekslingselev

-Vi synes dette er et trivelig avbrekk vi også, erklærer malermester Simon Almås, og er tydelig på at han også har lært noe i disse dagene han har hatt ansvaret for å følge opp den unge utvekslingseleven. Det er Akershus Fylkeskommune som administrerer ordningen her i landet, og dette er en del av et større utvekslingsprogram som Lisa måtte søke på for å bli foretrukket. Hun er veldig glad for å ha fått være med, og tenker seg at det er veldig utviklende å være med på dette opplegget. Utgave 4 av Maleren forteller mer om utvekslingen.

Powered by Labrador CMS