Landets aller første papirløse malerfirma?

Han er ikke helt sikker på det selv, om han altså er landets første. Men papirløs er han i alle fall, så langt det går. Og han ble ganske overrasket over hvor lite papirer som trengs – og hvor mye han sparer på det.

Publisert

Malermester Roger Aanvik i Helgeland Malerservice AS i Brønnøysund, startet som lærling i faget i 1976, og startet for seg selv i 1983. Siden det har det gått strøk i strøk, kan man si, og nå omsetter den 12 mann sterke bedriften for om lag 10-13 millioner kroner. Det varierer litt med hvor i prosjektene man er ved årsskiftet. Mesterbrevet kom på plass i 1996. Dagens bedrift ble startet i 2003. Senere, i 2014, ble firmaet til Bjørn Helge Reitan kjøpt opp, og han er nå faglig leder. Selskapet har i dag 5 malere, 2 gulvleggere, en som jobber med mur og flis, og en tømrer. 2 jobber i administrasjonen.

Papirløse

Han er en kar med sine meningers mot, og har klare synspunkter blant annet på papirer: Han vil helst ikke ha noe av dem, han vil de skal være papirløse. Derfor har han investert velvoksne 300.000,- kroner, og ble med i Cordelsystemet, som gjør at han kan greie seg nær sagt helt uten papirer i den daglige driften. Han synes selv at det er «et lite eventyr», sier han:

-I dette systemet kan jeg gjøre alt, fra de første kalkylene til anbud er sendt, blitt akseptert og igjennom hele prosjektet. Alt arbeidet med prosjektstyring og innsamling av papirer og ikke minst farene ved at noe kunne bli glemt, er historie.

-Er det ikke slik man driver bedrifter i dag da?

-Langt i fra! I vår bransje er det fortsatt svært mange som jobber på det vi kan kalle den «tradisjonelle» måten, med en masse papirer hit og dit. For det første er det en veldig tungvinn måte å jobbe på, og som en konsekvens av det, også en dyr arbeidsform. Så selv om det var en tung investering å ta, og en stor omstilling, synes han det var et av de smarteste trekkene han kunne gjøre.

Alt for lett

-Men det er en annen sak jeg også er opptatt av om dagen, sier han, nesten litt heftig: Og forklarer at han synes det er alt for lett å starte en håndverksbedrift. I dag kan man i grunnen bare kjøpe seg et par pensler og noen malerspann, og sette i gang. Tilsvarende i andre bransjer. Både fordi han mener dette skader bransjen, men også av hensyn til kundene, ønsker han seg tilbake til slik det var før, at man virkelig måtte dokumentere at man hadde kompetanse til å gjøre det man hevdet å kunne, før man satte i gang. Gjerne i form av en mesterbrevordning som faktisk betyr noe. Dagens tilstander mener han har tatt vekk det meste av meningen ved å være malermester.

-Hvordan ville du hatt det da, at man skulle reversere utviklingen?

-Nei, nei, ikke på den måten. Men tenk deg at man kunne etablere en godkjenning for to forskjellige klasser: Klasse 1 kunne være mindre prosjekter og bolighus, mens klasse 2 kunne være de større prosjektene. I klasse 2 burde man da også kunne dokumentere sin kunnskap i forhold til våtrom, membran og det hele. Da ville kundene være sikre på hvilken kompetanse de kjøpte, og man ville få en langt mer reell konkurranse i markedet: Mens man i dag ikke aner hva slags kunnskap det enkelte selskapet innehar. Riktig nok er det jo slik at man opparbeider seg et visst omdømme, og at dette skjer på bakgrunn av de arbeider man har å vise til, men det blir ikke det samme, gjør det vel? Ved en slik godkjenning kunne man hele tiden vite hvem som konkurrerer, og at premissene var noenlunde de samme, sier han med ettertrykk.

Ikke HELT papirløse

Men HELT papirfritt har han likevel ikke fått til å drive, for midt i kontorlokalene kneiser en gedigen plotter, som kan ta både A 1 og A 0 format.

-Hva skal du med det i ditt papirløse firma?

-Vel, jeg ble så lei av å stresse med å få tilgang til ferdige tegninger hele tida, så jeg fant ut at det var like greit å sørge for å ha printerkapasiteten i hus hos oss. Fra 2016 ble det riktig nok til at vi jobbet også med mindre prosjekter, men tradisjonelt er det heller de større byggene vi har sett som vårt marked. Og da er det veldig greit å kunne printe ut det man trenger av tegningsgrunnlag. Det er viktig at man unngår kaos når det gjelder tegningene, det vet jo alle. Men vi har kanskje gått litt ekstra langt akkurat når det gjelder dette feltet også. Jeg er nok en person som liker å ha kontroll på det jeg driver med til enhver tid, og det tror jeg faktisk kundene våre også setter pris på, smiler han.

Powered by Labrador CMS