NICO-sjefen fant friheten i Happy Homes

NICO-sjefen fant friheten i Happy Homes

Publisert

-Vi har jo vært med i andre kjeder, og syntes det var ganske «trangt» der. Vi måtte ha en masse ting i forretningen som var mer hyllevarmere enn aktive salgsprodukter. Det er det slutt på nå. Vi må såklart ha et visst spekter, men har større valgmulighet.

Sten Yttervik er leder i Bodø Malermesterlaug, og driver malermesterforretning på Fauske: NICO Håndverk AS ble startet så tidlig som i 1946, og Yttervik ble ansatt i 1993.

Bare jobbet her

-Jeg har bare jobbet her i NICO Håndverk, så det kjentes veldig fint å få ta over som eier. Jeg ble malermester tilbake i 2011, og det var klart en stund at jeg skulle ta over bedriften. Det vil si, det er jo to organisasjonsnummer det er snakk om, fordi håndverksdelen og butikken er delt, forklarer han. Han er akkurat kommet hjem fra en tur til Sverige, hvor han kunne konstatere at markedet for proffmaling er helt annerledes enn det er i Norge:

-Prisen var faktisk dobbelt så høy i utsalg som den er her i landet. Det skyldes så klart flere forhold, men at byggevaren, og da spesielt COOP bidrar til å ødelegge markedet, er det liten tvil om. Selv om de sier at de ikke satser på proffmarkedet. Men dette er langt fra den eneste faktoren: Hadde vi hatt ROT-fradrag her i landet som de har borte i Sverige, hadde markedet vårt sett helt annerledes ut. Det hadde bidratt til å fjerne en rekke useriøse aktører, og vi hadde hatt bedre løsninger for private kunder også. De hadde fått bedre valuta for pengene sine uansett, og i tillegg hadde staten fått inn langt mer skattekroner enn det som er tilfellet i dag. Det er alt for mye svart arbeide hos private kunder, slår han fast.

Friheten

-Men da er det kanskje enklere å drive en kombinert virksomhet når kjedebestemmelsene ikke er for rigide?

-Ja, det viser seg at det er det. Jeg har som sagt jobbet her i en årrekke, og jeg så jo hvordan man slet da hyllene var opptatt av varer som sjelden eller aldri ble solgt. Slik vi er organisert nå, er det enklere. Vi har for eksempel gratis varelevering en gang i uka, og det er stort sett greit. Og kommer vi litt høyere opp i omsetning, kan det hende vi oppnår 2 gratis leveringer ukentlig. Dette er en ekstra «bonus» for oss som er ganske små. Da vi skulle omprofileres, ville kjeden bruke lokale bedrifter til den jobben. Det synes jeg også er sjarmerende. Så vi er ganske enkelt fornøyd, smiler han.

-Hvordan ser markedet deres ut?

-Vi har litt av hvert, både skoler, sykehjem og privatkunder. På det private markedet er det stort sett bad vi snakker om. Vi har et samarbeide med alle rørleggerne her på Fauske, og det er vi veldig godt fornøyd med. Det er de også, så det venter vi oss mye av i tiden som kommer. Det er en god del hus som har behov for rehabilitering i tiden som kommer. Men vi er på plass i en rekke kommuner, altså: Fra Kjøpsvik i nord til Saltfjellet i sør.

Ser bra ut

-Hvordan ser så markedet ut i fremtiden?

-Ganske bra, vil jeg tro. Kommunen har – endelig vil jeg si – lagt ut nye tomter, og reaksjonen lot ikke vente på seg fra markedet: De ble solgt unna i rasende fart. Så der blir det en del jobb, vil jeg tro. Det fine er at det er en del ungdom som vil flytte hjem, og det er jo utrolig flott, sier han, og tar enda en ny telefon. For å snakke med Sten Yttervik en vanlig arbeidsdag, er ingen lett oppgave: Telefonene kimer i ett sett, både fra kunder og ansatte på oppdrag, som skal ha råd eller rapporterer om ferdig utførte oppdrag. Han unnskylder seg, men mener det neppe: Det er jo nettopp en slik aktivitet som er en drøm for enhver håndverker: Butikken går så det suser. Og nå skal det bli enda bedre, smiler han:

-Du vet vel at vi skal få Nord-Norges høyeste hotell her på Fauske? Intet mindre enn 24 etasjer, sier han stolt. Det blir høyere enn signalbygget man har ført opp i Narvik. Det vil tiltrekke seg både turister og næringsdrivende, tror han. Og rister fram det siste Fauske-esset ut av ermet: Det er nemlig slik, sier han, og senker stemmen konspiratorisk: Mens befolkningen avtar i Bodø, så øker den her på Fauske. Ikke før har han sluppet nyheten, så kimer det igjen: Nye oppdrag venter....

Powered by Labrador CMS