Braksuksess for «Malerfagets dag» i Stavanger

-Vi har tidligere forsøkt litt forskjellig. Både store yrkesmesser og andre fremstøt. Men så kom vi på å dele opp fagene, og det ser ut til å fungere veldig bra. Spesielt i år, når vi var så heldige å få en hel skole å boltre oss på. Ungdommene synes å stortrives med dette tiltaket.

Publisert

Nils Terje Hagen er opplæringskonsulent for BYGGOPP, opplæringskontoret for bygg- og anleggsteknikk i Rogaland, og hadde hendene fulle både 17. og 18. februar, for da ble det nemlig arrangert «Malerfagets dag» på en nedlagt skole i Stavanger. Det vil si, han hadde hatt en stri tørn i tiden forut for arrangementet også, sammen med komiteen som arbeidet med dette.

En tom skole

-Det var Håvard Moen fra Interiørfaghuset T. Lund som kom på ideen om å spørre fylkeskommunen om å få bruke den nedlagte skolen her på Hinna. Vi tenkte det var en knallidé, og fikk full oppbacking fra fylkeskommunen hele tiden. Uten deres gode støtte tror jeg neppe vi hadde fått dette til – i alle fall ikke i den formen det nå fikk. Nå har vi kunnet invitere alle skolenes VG1 klasser på besøk, og virkelig fått vist framfaget, og det har vært supert. At de fire lærebedriftene T.Lund, H & M, Nysted og RMB stilte opp med hver sin arbeidsstasjon, gjorde at ungdommene fikk et innblikk i gulvlegging, tapetsering, sprøytemaling og sjablonmaling, for å nevne noe. Man fikk altså en langt dypere innføring i hva maleryrket kan by på enn det man greier å få til på en jobbmesse, for eksempel. Vi er veldig fornøyd, og kommer til å satse på noe lignende framover.

-Men det er ikke sikkert fylkeskommunen har tomme skolebygg stående til enhver tid?

-Nei, det er klart. Vi var svært heldige i år. Men vi er optimistiske, og håper vi skal finne lokaler som er egnede neste år også, slår han fast.

Suksess

-Jeg hadde aldri trodd at malerfaget var så mye forskjellig, sier en av de entusiastiske ungdommene, og får støtte fra gjengen rundt seg: Nei, dette var virkelig annerledes. Å være maler var noe helt annerledes enn det jeg tenkte meg, sier en annen.

-Så nå skal dere alle bli malere, antagelig?

Taushet. Så lett var det ikke. Ingen vil helt ut med hva de skal søke på.

-Dette er ikke overraskende, beroliger Nils Terje Hagen. Det er et faktum at malerfaget ikke har hatt alt for enkle kår hos VG1-elevene: De aller fleste har ment at de skal bli snekkere/tømrere. Slik har det vært, og slik er det nok lett at det kan bli. Men det vi har fått til her, er å så noen frø hos dem som har vært her, og når dagen kommer og de skal søke, KAN det jo hende at en del av dem krysser av for maler.

-Greier dere å fylle linjen for overflateteknikk også neste skoleår?

-Det er jo derfor vi gjør dette her. Noen garanti har man såklart ikke for at vi lykkes med det, men tilbakemeldingene vi har fått umiddelbart, er positive, slår Hagen fast.

Thea Marie

-Thea Marie Rubbestad, du var med i NM for lærlinger i fjor. Hvordan har det vært for deg å være her?

-Jeg synes det er spennende å være med på dette, fortelle om faget, og kanskje få noen til å få opp øynene for hvilket fantastisk yrke malerfaget er. Jeg har snakket litt om flere forskjellige teknikker, og opplever at mange for første gang innså hvor bra dette yrket er. Og det er bra, for jeg har jo fått ganske mange negative kommentarer etter at det ble klart at jeg ville bli maler. Nå kan jeg være med på å påvirke holdninger, og det er jeg glad for, smiler hun.

-Hva synes du selv er best – og minst bra – ved maleryrket?

-Det aller beste er å helsparkle, synes jeg, ler hun: Og er vant til at det svaret får opptil flere øynebryn rundt bordet til å heve seg. Men sliping av møbler derimot, liker hun dårligere.

-Hva skjer etter fagbrevet er et faktum? Skal du bli mester?

-Det tror jeg ikke. Mesterbrevet trenger du jo ikke med mindre du skal starte for deg selv, og det ser jeg ikke for meg at jeg skal. Men jeg tar kanskje teknisk fagskole, for da kan jeg bli bas, prosjektleder eller noe annet på kontoret. Jeg ser nemlig ikke for meg at jeg skal være praktisk utøver av yrket resten av livet, sier hun ettertenksomt.

Powered by Labrador CMS