FORVANDLING: Det er ordentlig glede over at det kommer farge på disse byggene, forteller Dagny Thurmann-Moe i Koi Fargestudio.
FORVANDLING: Det er ordentlig glede over at det kommer farge på disse byggene, forteller Dagny Thurmann-Moe i Koi Fargestudio.

Fra gråbeige til fargerikt på Løkka

Nordre gate 9 på Grünerløkka ble i høst malt fra gråbeige til fargerike, stedstilpassede farger.   

Publisert

– Dette er et av de morsomste prosjektene vi har gjort. Det har fått så mange positive tilbakemeldinger fra alle kanter. Folk har vært så gira og glade, forteller Dagny Thurmann-Moe, kreativ leder og fargedesigner hos Koi Fargestudio.

Ble nedtagget

Bygget, som er 2,5 år gammelt, ble planlagt med treverk som grånet. Alle rekkehusene skulle være helt like. Men på et tidspunkt, blant annet grunnet økonomi, bestemte utbyggeren seg for en malingsfarge som lignet på grånende treverk.

– Det som skjedde med dette bygget var at fasaden ble raskt nedtagget, mer enn andre bygg i nabolaget. Det så skikkelig stygt ut bortover hele rekken, sier Thurmann-Moe, som tror dette har med den monotone, gråbeige fargen å gjøre.

– Folk behandler generelt vakre ting bedre. Dette bygget så sterilt og moderne ut, som om det ikke hørte hjemme her.

Delte opp volumene

Da Koi Fargestudio kom på befaring så de at arkitekturen var veldig fin, bygget er en flott tolkning av den øvrige arkitekturen i Grünerløkka-området.

– Vi så også at det ville være pent å få delt opp volumene, slik at man fikk en småhusfølelse, og at det ville passe bedre inn med resten av husene på Løkka. Vi ønsket at bygget skulle stå til omgivelsene og være en del av den naturlige fargepaletten i området, sier hun.

Primært er det trehusbebyggelsen på Grünerløkka, Kampen og Vålerenga som har vært inspirasjonen for fargevalget. Men også gateløpet i umiddelbar nærhet: Øvregata og Sofienberggata.

– Fargene er en miks av gamle Løkka-farger, på trehus og pussede fasader, som vi har blandet litt, uttrykksmessig har dette bygget begge deler i seg, forklarer Thurmann-Moe.

Sterke farger

Dørene blir malt i sterke farger, en for hvert hus, og skal stå i kontrast til fasadefargen. Balkongene males fra svarte til mørk olivengrønn.

– Det kommer til å være helt amazing når dørfargene kommer på, de er veldig spesielle, sier den entusiastiske fargedesigneren, og skryter av malerne.

– De har elsket prosjektet, og har også hatt innspill og vært veldig engasjerte underveis.

Full overtenning

Bygget består av fem rekkehus, som nå har fått hver sin farge.

– Vi tenkte at noen sikkert ville bli overveldet over at vi har valgt å male med så mange farger, men her har det vært ren glede. Beboerne har hatt full overtenning, de har vært så glade og entusiastiske, sier Thurmann-Moe, og forteller at både oppstart og gjennomføring av prosjektet har gått i racerfart.

– Vi fikk beskjed i begynnelsen av august om at de ønsket å bruke oss til fargerådgivning. Og selv om vi for øyeblikket hadde mye å gjøre, syntes vi at prosjektet hørtes så spennende ut at vi fikk ryddet plass i kalenderen.

– Alt har gått raskere enn ellers. På tre dager var de tre første fasadene ferdig, sier Thurmann-Moe, som mener at Nordre gate 9 på Grünerløkka nå blir et veldig godt eksempel på hvordan moderne arkitektur kan passe inn i historiske omgivelser.

Powered by Labrador CMS