Generalforsamlingen endret MLF`s navn

Tross advarsler fra flere i salen, endret generalforsamlingen i organisasjonen sitt eget navn. Det nye navnet er Malermesternes Landsforbund. Byggtapetsermestrene er ikke lenger nevnt. Et annet forslag om å slippe svenske malermestre inn, gikk også gjennom. Men ordet «svennebrev» ble for sterk kost.

Publisert

På en heller grå og småhustrig dag i Kristiansand – eller «palmebyen» som Bjørn Voreland, entusiastisk laugsleder og vert på vegne av Sørlandets Malermesterlaug ynder å kalle det, gikk MLF gjennom en svært så rolig og avslappet generalforsamling. «Dei faste postane» kom og gikk, uten at noen hevet øynebrynene. Før forslagene kom opp til behandling.

Diskusjon

Etter en ganske følelsesladet diskusjon, der enkelte gikk så langt som å si at det var «trist» at forslaget kom på bordet, ble det omstridte forslaget fjernet. Formuleringen om at de som har svennebrev, og som i tillegg har Fagskole skulle kunne utgjøre det faglige tyngdepunktet i en bedrift som søker om å bli medlem, ble derfor ikke vedtatt. Slik sett er det eneste nye etter generalforsamlingen at man setter en strek over byggtapetsermestrene i organisasjonens navn, lemper på kravene om at det skal være en malermester som leder bedriften som søker om medlemskap, og altså at man legger opp til å slippe inn malermestre med svensk utdannelse i organisasjonen.

Styret ble slik sett korrigert av generalforsamlingen, som nok var noe mer konservativ enn det styret hadde sett for seg. Vedtakene ble gjort med overveldende flertall, så det kan være liten tvil om at det brede lag av norske malermesterbedrifter ikke er klare for å slippe inn medlemmer hvor det skal være nok å ha svenner i ledelsen. Selv om det altså var lagt opp til å ha en begrensning lagt inn om at det krevdes tilleggsutdannelse.

Teknologi

Tidligere på dagen hadde administrerende direktør Stein Hesstvedt snakket litt om teknologi, blant annet N-link, som var på MLF`s landsmøte for etpar år siden. De har nå fått på plass et samarbeide med «Hilti», etter at selskapet kjøpte seg inn i gründerbedriften. Det har også vært formøter med gründerne for å se på mulighetene for å utvikle en robot i samarbeide med leverandører til malerbransjen og for den saks skyld malermesterbedriftene, uten at det førte fram. Det var ganske enkelt ikke interessant nok for de inviterte til at de ville gå inn med penger i prosjektet.

Tore Knudsen sa i formannens tale blant annet at «det grønne skiftet» også kommer til å komme til malerbransjen, men at han trodde det ville ta tid, og ikke komme før det ble styrt av regelverk.

-Vi ser jo fortsatt at det er mye maling som kun kan leveres i plastbøtter, så det er et stykke vei å gå, sa han underfundig. De «grønne» grepene ville kun komme etter pålegg, trodde formannen. Han var også opptatt av den nye generasjonen som nå kommer inn i byggebransjen, og som har fått tutet ørene fulle med at «det skal ikke koste». I kombinasjon med at han mente at BNL ikke hadde gjort nok for malerbransjen.

-Vi må i større grad se resultater av de millionene vi har betalt inn, slo han fast, og viste til at også Byggmesterforbundet har tatt til orde for at det må skje endringer., og endte opp med at han kunne ønske seg at langt flere bedrifter organiserer seg:

-Det er for mange gratispassasjerer i bransjen vår, slo han fast.

Vel forlikte

Selv om det var litt «fraspark» i formannens tale denne gangen, og selv om diskusjonene om navne-endring og endringer av medlemskriteriene fikk flere til å gripe til mikrofonen som ble sendt rundt blant deltagerne på generalforsamlingen, er det et samlet og vel forlikt MLF som lørdag først benker seg for å høre suksesshistoriene fra Buskerud, og deretter setter kursen ut på «bøljan den blå» for å gi seg sjølivet i vold for noen timer før det trekker opp til den avsluttende gallamiddagen noe senere på kvelden. «Vi har det greit», sier de ofte på Sørlandet. Det ser ut til å gjelde MLF også.

Powered by Labrador CMS