Ville gjerne ha et veldig variert yrke

-Jeg har forsøkt litt av hvert, men jeg er ganske så sikker på at maleryrket er tingen for meg. Det gir meg akkurat det jeg ønsker meg, nemlig en variert hverdag. I tillegg er det jo utrolig positivt å kunne jobbe i et firma som jeg har vært så heldig å få lærlingeplass hos.

Publisert

Espen Skogstad Berg er lærling hos Osvald Gjetø AS i Trondheim, men har som han selv sier, en ganske så variert bakgrunn. Han har blant annet jobbet som barnehageassistent en tid. Han ville imidlertid gjerne jobbe med hendene, er en kreativ sjel, så han passer avgjort til å være maler, mener malermester Terje Myrseth, som har ham i lære. Han legger til at gode lærlinger ikke akkurat er dusinvare, så han er svært fornøyd med å ha «signert» Espen Skogstad Berg.

Vil lære alt

-Jeg er veldig sulten på å lære. Jeg vil lære alt, sier Espen og slår ut med armene, som for å vise bredden i kunnskapen han søker. Og han er tydelig på at det er akkurat det han føler at han får som lærling hos Osvald Gjetø. Han satt formelig og «verket» på stolen under praten med Maleren, fordi han skulle opp til Ringve å lære strekking av papp på vegg, for å tapetsere slik man gjorde det i tidligere tider. Restaurering er ekstra spennende synes han, fordi da får han kjenne litt på hva som er de historiske linjene i malerfaget.

-Så det er ikke så lett å få deg til å sparkle gips, altså?

-Joda, kan gjerne gjøre det jeg! Det er jo en del av yrket, så det må man bare finne seg i. Det er jo ikke sånn i noen yrker at man bare kan velge de mest spennende jobbene. Men dersom jeg ikke skulle ha gjort noe annet, ville jeg nok ha gått lei, filosoferer han. Og tenker litt til:

-Men det er jo faktisk noen malere som synes det er helt topp å gjøre den jobben, med derpå følgende sprøytemaling av tusenvis av kvadratmetere. Dersom de virkelig trives med det, er det jo helt topp. Personlig hadde jeg som sagt ikke hatt all verdens sansen, men det spiller jo ingen rolle. Det er jo utrolig bra å ha et yrke der det er bruk for de forskjelligste mennesker, som kan ha ganske så varierte ønsker eller preferanser når det gjelder hva hverdagen skal bestå av. Og når man i tillegg er så heldig som jeg har vært, å komme til et firma som vil investere i deg, og lære deg det aller meste, kjenner jeg meg priviligert, slår han fast.

Variert yrke

-Så om du kunne velge, hva ville du helst jobbe med?

-Jeg ville nok valgt meg mindre prosjekter, som kanskje besto av mange forskjellige utfordringer. Men i alle fall noe som ikke var for stort. For da vil flyttingen til neste prosjekt i seg selv være en variasjon, og det er som sagt det jeg er ute etter: Å ikke ha alt for mye gjentagende jobbing. Men jeg vet jo at alle yrker også vil bestå av kjedelige gjentagelser innimellom. Det er helt greit, understreker han.

-Hva vil du si til andre som eventuelt tenker på å bli maler?

-Om du liker å jobbe med hendene, og se at jobben du gjør virkelig setter spor etter deg, så gjør det! Husk at dette også setter krav til at det ikke kan være for kaldt der du skal jobbe. Det er det mange andre fag som misunner oss, sier han med et smil. Han ser litt ut av vinduet, aksler seg litt i stilen, og er tydeligvis ivrig etter å komme seg tilbake til jobben:

-Ja, jeg gleder meg til å jobbe hver dag. Det er som sagt alltid noe spennende man kan ta tak i, og Ikke minst: Stadig noe nytt å lære, smiler han. Allerede på vei ut av døren før neste spørsmål kan nå ham. Ikke at det var nødvendig i grunnen: Å spørre ham om han trives på jobben. Han er et levende eksempel på trivsel, der han haster videre til neste utfordring. På vei for å lære ALT.

Powered by Labrador CMS