Flügger løser et vanskelig bransjeproblem

-De fleste forsøker å ha kontrollen over temperaturen på en byggeplass mellom klokka 06.00 og 17.00. Men hva skjer mellom disse tidspunktene – og i helger og på fridager? Det er dette Flügger sitt nye produkt tar hånd om, og løser dermed problemer for en hel bransje.

Publisert

Thomas Sundmoen er teknisk sjef for Flügger, og er ikke så rent lite stolt over å kunne lansere en fuktighetsmåler som også loggfører målingene døgnet rundet – hele uka igjennom. Dermed får man bukt med en hel rekke problemer, og malerne skulle være kvitt en masse reklamasjoner framover, om denne blir brukt riktig, forklarer han.

Fuktigetsmåler

-Produktet er tatt frem i forbindelse med den generelle utfordringen som en hel bransje står ovenfor i årstids overgangene. Som kjent har klimaforholdene stor betydning for fremdrift og kvalitet på arbeidet til maleren, men det er byggherren som i de aller fleste tilfeller står ansvarlig for at temperatur og fuktighet er innenfor de rammene som er beskrevet i NS 3420. Dette gjør at maleren er helt avhengig av at byggherre tar sitt ansvar, noe som dessverre ikke alltid er realiteten. Problemstillinger som kan komme opp er at byggherre eller andre håndverkere påvirker parameterne utenfor arbeidstid, eksempelvis booster varme, slår av varme, noen trekker tilfeldig ut en stikkontakt, setter opp vinduer osv. på kveld/natt, noe som medfører sterke og korte avvik i temperatur og %RF.

-Hvorfor har ingen gjort noe med dette før?

-Fordi at man frem til nå så har bransjen ikke hatt egnet verktøy til å ha full kontroll på klima. Maleren har ved behov logget med øyeblikks målinger, hvor det blir tatt bilde av måleutstyret som dokumentasjon eller grunnlag for samarbeidet med byggherren, for å sikre riktig forutsetninger for arbeidet. Nå har Flügger har gjennom dialog  med noen av våre viktigste kunder i det norske markedet funnet frem til løsninger som kan hjelpe til med å ta kontrollen, og å styrke malerens posisjon til å sikre riktige klimatiske forutsetninger i samarbeid med byggherre, slår han fast

«Koking»

-Vi har sett himlingsplater som er opp mot 40 grader varme, og vi har loggført at man for eksempel setter på en voldsom varme rett før malerne kommer, slik at arealene får riktig arbeidstemperatur. Men relativ fuktighet (RF) kan jo være fullstendig feil. Når man i stedet loggfører temperaturer og RF hele uka igjennom, hele døgnet, så fjerner vi de problemene en hel bransje har slitt med når det gjelder akkurat temperatur og RF.

-Kan utskrifter fra dette apparatet brukes som dokumentasjon overfor byggherre og andre?

-Nemlig! Det er ett av flere poenger med de nye maskinene. Her får vi konkret logging hele tiden mens apparatet er i bruk, og dermed har malerne full kontroll. Da blir det slutt på alle de klagene man har hatt som følge av alle de forskjellige problemene man har hatt med temperatur- og sesongsvingninger samt RF på byggeplassene, slår han fast.

-Så nå blir det patentsøknad?

-Haha, neida, langt i fra. For det første tviler jeg på om man ville ha fått patent. Men dersom noen vil kopiere oss, så værsågod. Dette er et verktøy og et hjelpemiddel vi har laget for å hjelpe bransjen, så om det skulle være flere som begynner å selge det, så vær så god. Det betyr bare at dette hjelpemiddelet kommer hele bransjen til gode raskere, så det er vi helt fornøyd med, understreker han. Og legger til:

-Det er bare positivt at malerne kan slippe reklamasjoner som i grunnen ikke har noe med deres jobb å gjøre i det hele tatt.

Powered by Labrador CMS