Tarkett med avtale for resirkulering

- Vi er veldig glade for at Malermester Buer Drammen velger å gå inn i en avtale med oss på resirkulering av belegg gjennom programmet ReStart. Det viser at de tar sin nylige sertifisering som Miljøfyrtårn på alvor. De er en av flere, men vi håper riktig mange bedrifter følger etter og inngår slike avtaler.

Publisert

Fredrik Poulsen jobber hos Tarkett, og er meget glad for at de nylig signerte avtalen med Drammensbedriften Buer om retur av kapp fra gulvinstallasjoner. Gjennom innsamlingsprogrammet som kalles ReStart, tar Tarkett tilbake kapp og rester av egne vinylgul som blir til overs etter installasjoner. Foreløpig gjelder det bare egne gulv, men de jobber med løsninger slik at de også kan ta imot gulv fra andre produsenter. OM de andre leverandørene kommer til å komme etter med lignende opplegg kjenner ikke Poulsen til.

Tarkett

- Hvor mye kan det dreie seg om at dere får i retur?

- Vi er jo allerede godt i gang med ordningen over hele landet, og fikk i fjor inn rundt 60 tonn bare i Norge, og om lag 375 tonn i Norden. Men vi er ambisiøse, og håper på nær en dobling av dette til 100 tonn for Norge i 2019. Det bær være mulig.

Men det betyr ikke at dere kan ta imot hva som helst som Tarkett har levert siden tidenes morgen, vel?

- ReStart ordningen slik den fungerer i dag gjelder kapp og rester fra nye vinylgulv som installeres, som puttes i poser eller bur for retur til oss. Den ordningen har eksistert en stund.

Men i tillegg er vi nå også i gang med å ta tilbake allerede installerte vinylgulv som tas opp, så lenge de er produsert etter 2011. På gjenvinningsanlegget vårt i Ronneby rengjøres de gamle gulvene for lim- og sparkelrester, og går deretter tilbake som råmateriale i produksjon av nye gulv.

Fra 2011 er det ikke brukt ftalater i gulvbeleggene fra Tarkett, og det har en del å si for resirkuleringen. Vi vet jo at det skiftes massevis av gulvbelegg hele tiden, og derfor er vi veldig glade for at denne nye innovative ordningen kan bidra til enda mer resirkulering. Miljøaspektet ved ordningen er vesentlig, og dette er enda et viktig steg mot et sirkulært samfunn.

 

Miljøfyrtårn

-Hvorfor går dere inn i denne kontrakten, Ingar Aasen, daglig leder hos Malermester Buer i Drammen?

-Det gjør vi ganske riktig som Poulsen er inne på fordi vi er blitt sertifisert Miljøfyrtårn, og vil at det skal prege oss i hverdagen. Gjennom denne avtalen vil vi spare inn mye CO2 på grunn av at mye av beleggene kan resirkuleres gjennom Tarkett`s system. 1 kvadratmeter resirkulert vil bety en innsparing på rundt 2 kg CO 2. Vi vil kunne sette dette inn i vårt miljøregnskap hvert år, og vi vil samtidig bli kvitt avfall som tidligere bare har vært ekstra utgifter og arbeide for oss. Jeg er glad for at Tarkett har vært såpass visjonære på dette feltet, for jeg tror at det bidrar til å løse det som har vært et lite problem for de fleste av oss, nemlig å bli kvitt avkapp og avfall.

-Men ikke lenger tilbake enn 2011?

-Det er riktig, men dette jobbes det jo også med, og samtidig er jeg jo sikker på at dette vil korrigeres inn etterhvert som årene går, og det blir lenger siden man startet med ftalatfri produksjon hos Tarkett. Poenget nå, er at vi har fått en mulighet til å fjerne et problem og samtidig bidra til et bedre miljø. Jeg vil berømme Tarkett for å ha vært visjonære på dette feltet, sier Aasen.

- La meg smette inn med en liten kommentar her, sier Poulsen: Selv om vi allerede har fått på plass en del avtaler om å ta belegg i retur, og på den måten grunnfestet ordningen hos oss, er det av avgjørende betydning at vi har bedrifter som Malermester Buer Drammen, som ser mulighetene, og som griper dem. Så her er det på tide å sende berømmelsen rett tilbake, for det er viktig at så mange som mulig ser fordelene ved å knytte seg til ordningen. Dette er som Aasen påpeker en skikkelig vinn-vinn-vinn situasjon: Miljøet spares, Tarkett får råvarer i retur – og malermesterbedriftene får mulighet til å bli av med et problem. Og så tok de hverandre i hånden på det....

Powered by Labrador CMS