Høyt nivå under historisk NM-avvikling

-Det har vært et svært høyt nivå under dette norgesmesterskapet, som er i to grener: Malere og gulvleggere. Men i tillegg hadde vi tenkt å utrope en «supervinner», nemlig den som hadde høyest nivå på faget overflateteknikk som helhet. Dette siste greide vi imidlertid ikke.

Publisert

Administrerende direktør i Malermestrenes Landsforbund (MLF), Stein Hesstvedt, gav uttrykk for at han var mektig imponert over årets deltagere i NM for malere og gulvleggere. Dommerne måtte da også ta fram millimetermål i tillegg til lodd og vater for å greie å finne fram til de endelige vinnerne. Men faget har nå to nye, regjerende norgesmestere:

Maler"mester"

Det var Line Røe Holmli fra Verdal som trakk det lengste strået i klassen for malere. Den nye Norgesmesteren i malerdisiplinen så nærmest himmelfallen ut da Hesstvedt ropte opp hennes navn, men erfarne malermestere vi snakket med, mente at dette var et meget riktig valg. Når det er sagt, var nivået svært høyt i år, kanskje til og med det høyeste noensinne, ble det fremholdt.

Vinneren får som premie en mulighet til å utdanne seg til mester i faget, og det var knyttet stor spenning til hvem som ville stikke av med seieren.

Stein Hesstvedt dro da også ut tiden LITT, men var barmhjertig nok til å la den tradisjonelle takketalen til leverandørene, som også i år stilte opp for å bidra til gjennomføringen av arrangementet, være kortfattet, og kom fort til saken. Line Røe Holmli hadde utmerket seg ekstra, og ble rimelig nok hyllet for dette.

Gulvleggernes mester

Marius Hellestveit fra Bergen skulle egentlig bli industrirørlegger, men tilfeldighetene ville at han havnet i overflateteknikk i stedet. Og det skal i alle fall faget være glad for, siden det nemlig var nettopp Marius som ble Norgesmester i gulvlegging denne gangen. Også her hadde konkurransen vært hard – og juryen hadde en stri tørn med både vater og millimetermål før de endelig kunne samle seg om vinneren. Også Marius ble ganske overveldet over seieren, og hadde nok behov for noen minutter før han «landet» etter utmerkelsen var overlevert.

Historisk

Faget skal, som de aller fleste sikkert har merket seg, endre navn til overflateteknikk, og for å følge opp dette, hadde man fra MLF sin side lagt opp til at man skulle kåre en «supermester» av og blant de to norgesmestrene. Her kom imidlertid juryen til kort: Man greide rett og slett ikke å finne ut hvem av de to norgesmestrene som skulle få utmerkelsen.

-Siden vi har vært forutseende nok til å ha to håndtak på pokalen, får dere holde i den begge to, foreslo Hesstvedt humoristisk, og slik ble det. Samtidig sier kanskje dette nettopp en del om hvilket høyt nivå utøverne i denne konkurransen har vært på – siden det ble umulig for juryen å peke ut noen «supervinner».

Fremtiden

Norgesmesterskapet må karakteriseres som en suksess fra begynnelse til slutt, mener malermestere Maleren har snakket med: Helt fra den spede begynnelsen, gjennom utvelgelse av kandidater og til konkurransen under Bygg Reis Deg. Det er Kari Silsand Wilsgård fra MLF som har vært den drivende kraften i arrangementet, men hun har hatt mange gode hjelpere. Det er tydelig at bransjen virkelig er opptatt av å kunne utnytte Bygg Reis Deg for alt det er verdt når det gjelder muligheten for å vise fram faget, og det har man da også lykkes med. Det har vært en jevn strøm av unge og voksne forbi arbeidsstasjonene under hele messen, og mange ungdommer har stoppet opp for å forhøre seg om hvordan man kan bli overflatetekniker i fremtiden. Fjorårsvinneren Ewelina Sekiw har vært på plass hele tiden og tilbudt besøkende å prøve seg som sjablonmaler, og det har vært mange som har latt seg friste til å prøve seg med rull og sjablon.

At nivået på de deltagende også øker, sier sitt om at deltagerne virkelig legger seg i selen for å gjøre gode besvarelser, og det har vært mumlet om å gjøre prøvene enda mer utfordrende neste år. Men akkurat nå står det bare igjen å gratulere de to nye norgesmestrene, og ønske dem lykke til videre i sin yrkesaktive karriere.

Powered by Labrador CMS