Nordisk mesterskap for alle NM-vinnerne

Vi kommer til å følge opp NM-vinnerne i begge disipliner, og sørge for at de deltar i Nordisk mesterskap. Dette er en viktig oppfølging for oss og for vinnerne, for vi ser det som et bidrag til å fremme faget både i medier og blant ungdom.

Publisert

Kari S. Wilsgård i MLF står på reisefot, og skal bistå vinnerne, samt sørge for å kommunisere det som skjer til medier og andre. Imidlertid er det kanskje Espen Josten fra Tarkett som blir den viktigste fagpersonen for gulvleggerne: Han er i skrivende stund allerede på plass i Danmark for å være en del av det nordiske mesterskapet for gulvleggere. Malerne vil gå gjennom sine øvelser i Helsinki dette året.

Nordisk

-Vi synes det er veldig spennende med den nye «drive» som vil komme etter mesterskapene i Norge, hvor vi oppnådde stor interesse blant publikum og presse. Nå er det på tide å følge dette opp videre, og uansett plasseringer vår norske kandidater måtte få, blir jo dette en opplevelse for livet for de som deltar. Vi vil også stå på for å bidra til at mesterskapene på sikt vil kunne bidra til større interesse for malerfaget, slik at det sett fra vårt ståsted er et element av rekrutteringsarbeide i dette. Som de fleste kjenner til, er det alt for liten rekruttering til maleryrket for tiden, så dette er avgjort et viktig område for MLF framover, forklarer Wilsgård.

-Kommer mesterskapene til å bli en årlig foreteelse tror du?

-Ja, jeg håper i alle fall det. Men da må vi være sikre på at bedriftene også synes dette er et bra tiltak, og det virker i alle fall slik foreløpig. Nå får vi gjennomføre nordisk også, og håpe at de norske vinnerne vil gjøre det bra der. Så skal det evalueres, og jeg kjenner meg temmelig sikker på at den evalueringen blir ganske så positiv, sier hun fornøyd.

Mesterne til nordisk

Det er norgesmesterne fra i fjor høst som nå skal ut på tur. Heidi Domaas og Petter Sandmoe Isaksen ble årets norgesmestre, men det blir plass til et par av de som kom nærmest også.

Norgesmesterskapet for lærlinger i malerfaget ble arrangert på Bygg Reis Deg messen i Lillestrøm 18 – 21 oktober. Konkurransen mellom kandidatene ble knallhard, og til slutt var det Ålesund og Oslo som fikk norgesmesterne.

Heidi Domaas (24) er lærling hos Malermester Martin Uggedal A/S. Hun har vært lærling i to år, og at det ble malerfaget er ganske tilfeldig.

Tilfeldig

-Faren min kjente en som hadde behov for en lærling. Jeg tok sjansen, og trives veldig godt med jobben. Vi har en stor variasjon i oppdragene våre og nok å gjøre. Utfordringen i konkurransen her på messen har vært at det har vært varmt, og at det har vært veldig mye tilskuere. Med musikk på ørene klarte jeg å koble ut tilskuerne og å konsentrere meg om oppgaven, sa Heidi etter konkurransen.

Oppgaven gikk ut på å sparkle og male en speildør. Døra skulle males i en farge som stod til tapeten kandidatene fikk utlevert. Listverk og vegg skulle males, og det skulle brukes sjablong på veggen.

-Til slutt ble Heidi en ganske klar vinner etter vårt poengsystem, fortalte dommer malermester Lars Gabrielsen.

Gulvlegging

Petter Sandmoe Isaksen, lærlingmester i byggtapetsererfaget, har nettopp fylt 20 år, og arbeider for Bjørn Simonsen & Sønn A/S i Oslo.

-Da jeg gikk første året på videregående fikk jeg høre at vi kunne få utplassering i bedrifter, og det benyttet jeg meg av. Gulvleggingen passet meg godt, og jeg fikk lærlingeplass. Det har vært veldig mye publikum under konkurransen. Jeg tror nesten alle gulvleggere i Oslo har vært her og studert oss, men jeg ble ikke nervøs av det. Ikke før de aller siste timene. Jeg hadde bestemt meg for å gjøre jobben skikkelig med en gang for å slippe å måtte gå tilbake for å rette opp, sa en glad Isaksen etter premieutdelingen.

-Gulvleggernes oppgave besto av en teppeoppgave etter mål i tre farger, en parkettoppgave som måtte legges slik at mønsteret blir riktig og en linoleumoppgave i tre farger, fortalte dommer Espen Josten. Samme Josten er nå med gulvleggerne til Nordisk Mesterskap.

 

-Dette har vært en flott anledning for oss for å få vist fram faget. Mange skoleklasser har stoppet opp, og kanskje noen elever har fått inspirasjon til å ville bli maler eller gulvlegger, understreket administrerende direktør i MLF, Stein Hesstvedt.

Powered by Labrador CMS