Trønderne fikk sagt skikkelig fra til toppene

-Jeg vil ikke si det ble noe rabaldermøte. Men håndverkere generelt og malere spesielt fikk sagt skikkelig ifra til både NHO og BNL om det vi mener. Ikke bare slik det vanligvis skjer, via mail og telefon, men ansikt til ansikt.

Publisert

Ingar Strand i Trondheim Malermesterlaug forteller om et dialogmøte som kom istand etter at nettopp malermesterlauget hadde tatt initiativ til en prat i «åpent lende». Ikke mindre enn 25 malermestre, samt to fra rørleggerlauget, to fra blikkenslagerne, to fra murerne og to fra tømrerne stilte til møte.

Sa skikkelig ifra

De fremmøtte, som både talte regiondirektør Tord Lien fra NHO og Steinar Fretheim fra NBL sentralt i tillegg til våre egne fra MLF, nemlig Stein Hesstvedt og Kari S. Wilsgård fikk høre klar tale fra salen. Malermesterne og de små fagene føler at man ikke blir hørt, at man drukner i de større sammenhengene. På den annen side fikk de fra sentralt hold snakket om hva de gjør for kompetansekrav, språk på arbeidsplassen, innkjøp, innleie, lærlingeklausul, og så videre. Det visste jo forsamlingen en god del om fra før, og det ble ganske tydelig da det ble åpnet for en spørsmålsrunde til toppene, forteller Strand.

-Det ble et temmelig friskt møte, altså?

-Tja, trønderne er jo kjent for å snakke rett fra levra, og en del gjorde det, meg sjøl inkludert. Det virket som om folk syntes det var alt for lite gjort for de mindre fagene, som malere og murere. I sum betyr det at entreprenørene gjør mer eller mindre som de vil, og man presses inn i kontrakter som først seinere viser seg å være til ulempe kun for håndverkere fra de mindre fagene. I tillegg er det jo en del entreprenører som forsøker seg på direkteinnkjøp av materialer og alt det de finner på for å innbille seg at de skal spare en krone eller to ekstra.

Toppene

-Hvordan mottok toppene fra sentralt hold «folkets røst»?

-Tja, hva skal man svare på det? Vi fikk jo svar – på en måte. Litt lange og byråkratiske svar som vel gjorde at mange dro hjem uten å føle at det hadde kommet noen avklaringer. Når det er sagt, skal man vel heller ikke forvente at det kommer alt for mye ut av et slikt møte i første omgang. Men vi har holdt møte, og folk har fått sagt fra. Det er litt mer enn «send en mail» eller «ja, vi kjenner problemet» som man kanskje får på telefon. Så jeg tror det var et viktig møte, og at det på flere måter vil kunne bidra til at noe skjer. I alle fall får vi håpe det. For det er på ingen måte nok at man lager en hjemmeside eller har et nytt møte i Oslo eller hvor det nå er. Det må SKJE noe – som er noe annet og langt mer enn prat. For mens det prates i Oslo, sliter malermesterne og de andre mindre fagene i hverdagen sin med utfordringer som nær sagt er umulig å løse.

-Hva kommer malermesterlauget til å gjøre i fortsetningen?

-Vi i Trondheim gjør jo en masse ting allerede: Her har vi vært pådrivere for å få på plass en uropatrulje, vi driver aktivt med rekruttering og opplæring, og vi er med i en rekke forskjellige tiltak for å jobbe fram bedre vilkår for medlemmene våre. Det skal vi da også fortsette med. Men i tillegg mener vi at det er viktig at man fra sentralt hold, både i BNL og NHO jobber enda hardere, og synliggjør bedre det arbeidet som gjøres for de mindre fagene i bransjen. Det trengs, både for malermesterne og jeg tror også for BNL og NHO, sier Strand til slutt.

Powered by Labrador CMS