Hva er i grunnen nanoteknologi som kommer overalt?

Nanoteknologi er den raskest voksende teknologien i dag. Det reklameres med alt fra nano-maling til nano-kosmetikk og nano-datamaskiner. Men hva er nå i grunnen denne nano-teknologien?

Publisert

På hjemmesiden til Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet – NTNU – står følgende å lese:

Størrelsen på en nanometer

* En nanometer er 80 000 ganger mindre enn tykkelsen på et hårstrå.

* Hvis en teskje vann kunne spres jevnt utover en fotballbane, ville tykkelsen være ca. 1 nm.

* Neglene vokser omtrent 1 nm i sekundet.

Nano

«Nano» betyr en milliarddel og er en størrelse på samme måte som «centi», «desi» og «kilo». Når vi i dagligtalen snakker om centimeter, sier vi egentlig en hundredels meter. Altså at hundre centimeter blir til en meter. På samme måte er det med nanometer, men for å få en meter må vi ha en milliard nanometer.

Nanometer

En nanometer er altså svært liten! En avstand på en nanometer inneholder rundt 5-10 atomer, så når vi snakker om nanoskalaen (ca. 0.1-100 nm) er vi altså i atomenes verden. Et atom er mye mindre enn hva vi mennesker kan se, og det er vanskelig å forestille seg hvor lite det egentlig er. Hvis man for eksempel sammenligner størrelsen på et atom og et menneske, blir det det samme som å sammenligne størrelsen på et menneske og sola. Mennesket er ufattelig mye mindre enn sola, og atomet er ufattelig mye mindre enn et menneske!

Bygge nye materialer atom for atom

Nanoteknologi er med andre ord en studie av fenomener som skjer på nanoskalaen, og hvordan vi kan kontrollere og manipulere disse fenomenene. For at et produkt skal kunne sies å inneholde nanoteknologi må det ha elementer hvis struktur er kontrollert og/eller manipulert på nanoskalaen. Et eksempel på slik kontroll kan være å styre størrelse eller posisjon til nanostrukturer. Resultatet kan bli at man lager materialer med nye egenskaper. Det kan være materialer som både er harde og lette, eller tynne og isolerende. Man kan altså bygge nye materialer atom for atom, og skreddersy egenskapene etter hva man trenger. Det er disse mulighetene som ligger til grunn for den interessen og ressursbruken som nanoteknologi har ført til de siste årene.

Powered by Labrador CMS