Kontroll, ikke bare skattefradrag

Bransjen ber ikke om skattefradrag, men om kontroll for å kunne konkurrere på like vilkår, skriver byggmester-tillitsvalgt Rolf Eilerås.

Publisert

Han leder Byggmesterforbundet i Tønsberg. Nå tar han til motmæle mot Høyre-politiker Svein Flåtten i rot-debatten som malermester Anna Furhoff Jensen startet i vestfoldavisene.

Like vilkår

– Vi ber ikke om skattefradrag på hverken to eller åtte milliarder, vi ber om en ordning/kontroll som gjør at vi kan konkurrere på like vilkår. Konkurranse på like vilkår er det viktigste grunnlaget for et seriøst næringsliv, skriver Eilerås i Tønsbergs Blad.

– Anna Furhoff Jensen, undertegnede og mange lere har engasjert seg mye i utfordringen som Norge har vedrørende arbeidslivskriminalitet, svart arbeid og hvordan få myndighetene til å ta arbeidslivskriminalitet i byggebransjen på alvor. Arbeidstilsynet, Skatt Sør og politiet er blitt tipset mye av mange av oss i flere år. Våre erfaringer er dessverre at det er meget lite eller ingenting som blir fulgt opp, forteller byggmesteren.

Han peker på at regjeringens statusrapport fra januar i år viser at det er enda verre enn bransjen advarte om.

16 av 17 ville arbeide svart

«Arbeidslivskriminalitet I byggebransjen er for stor til at den kan overses på den måten som de ansvarlige myndigheter gjør i dag. Jeg ser at for enkelte deler av byggebransjen så er et rot-fradrag, blant annet for malerne, et godt virkemiddel som kan støtte opp om en næring som har store utfordringer grunnet samfunnets manglende kontroll i det private byggemarkedet.

Da NRK Trøndelag i 2014 mottok 17 tilbud på malerarbeider på en Finn.no-annonse, var det kun én av tilbyderne som ikke var villig til eller ønsket å utføre jobben svart. Da undres vi som bedrifter og bransjeforeninger på hvor mye som skal til før ansvarlige myndigheter begynner å gjøre noe», skriver Rolf Eilerås.

 

Powered by Labrador CMS