Advarer mot dårlig membran

Sintef Byggforsk advarer forbrukerne mot utette fuger og useriøse håndverkere som gjør dårlig arbeid med membranen.

Publisert

 

– Mange tror at overflatene til gulv og vegger i et forskriftsmessig bygget baderom er vanntette. Men slik er det ikke, heter det i en melding som Newswire skriver på oppdrag fra Anticimex.

Fugene stopper ikke vannet

Flisene er glaserte og vanntette. Men fugene, som kan utgjøre fem–seks prosent av overflatene, stopper ikke dusjvannet, advarer meldingen.

– Når du dusjer, trenger vann og damp inn i fugene og delvis inn bak flisene i porene til flislimet. Men det er helt normalt, sier seniorforsker Arne Nesje ved Sintef Byggforsk.

Han forklarer hvordan det er membranen og til dels også limet som stopper fukten.

Tror alt er tett

– Det er ikke uvanlig å tro at alle overflater på badet er vanntette, det merker vi når vi snakker med boligeiere. Men det gir oss også en god anledning til å understreke hvor viktig det er med skikkelig membran bakom flisene, sier Roger Zachariassen i Anticimex.

Utette bad er en av de vanligste feilene Anticimex finner når de er ute på boliginspeksjoner. Derfor forklarer selskapet hvordan utett membran fører til fare for at dusjvannet kommer ut i gipsplater og treverk, som igjen kan forårsake mugg og råte i konstruksjonene.

– Mye dårlig arbeid

– Membran er blant de viktigste komponentene når baderom skal bygges eller renoveres. Mange har hørt om membran, men folk vet stort sett lite om forskjeller på foliemembran og påstrykningsmembran, sier Zachariassen.

– Det er mye dårlig arbeid som blir gjort når amatører og useriøse håndverkere bygger bad. De fleste smører bare på og tror de gjør det riktig, men bommer på tykkelsen, sier Roger Zachariassen.

Noen typer av de nye membran- eller våtromsplatene trenger en membran for at veggen skal bli vanntett. Andre er tette nok til at flisene kan settes rett på, forklarer Newswire.

Powered by Labrador CMS