Foreslår høyere lærlingtilskudd

Arbeiderpartiet foreslår 325 millioner ekstra til yrkesfag. Det betyr blant annet drøye 3000 kroner mer i lærlingtilskudd.

Publisert

– Et storstilt løft for yrkesfag, kaller stortingsrepresentant Martin Henriksen det i en pressemelding. Han snakker om Arbeiderpatiets alternative statsbudsjett, der partiet foreslår 325 millioner mer enn regjeringen til yrkesfagene.

Lærlingplasser

Partiet trekker spesielt frem at det trengs fagarbeidere til å bygge landet. Det krever flere lærlingplasser.

– Vi vil ha mer praksis, bedre kobling til arbeidslivet og oppgradering av utstyr på yrkesfagene, sier Henriksen.

Slutter før de er ferdige

– Vi kan ikke akseptere at så mange som én av tre yrkesfagelever slutter før de har gjennomført opplæringen. Regjeringen har på sine fire år tatt noen grep, men jobbet tregt og kommet med få nye initiativ. De har ikke brukt muligheten til å ruste yrkesfagene skikkelig. Det trengs et skikkelig løft nå, sier Martin Henriksen.

Forslaget hans er 100 millioner ekstra til utstyr på skolene, 20 millioner i tilskudd til bedrifter som tar inn elever i praksis, 20 millioner til etter- og videreutdannelse av yrkesfaglærere, 175 millioner i økt lærlingtilskudd og ti millioner til forskjellige andre tiltak.

3000–3500 i året

Utdanningsnytt har fått Elling Myren, som leder Opplæringskontoret for Nord-Helgeland, til å regne på lærlingtilskuddet.

– Noen stor økning er det jo ikke, sier han, og grovregner at økningen betyr mellom 3000 og 3500 kroner i året per lærling.

– Det vil representere en positiv utvikling, og alle monner drar, understreker han.

Seriøse bedrifter

Martin Henriksen understreker at flere læreplasser er avhengig av andre viktige tiltak som ikke står i statsbudsjettet.

– Det er de seriøse virksomhetene som tar inn lærlinger. Vi må hindre at de useriøse, som for eksempel baserer seg på sterk bruk av bemanningsbyrå, konkurrerer ut de seriøse, sier Henriksen til Utdanningsnytt.

Powered by Labrador CMS