Svart arbeid gir mindre pensjon

Svartarbeidende malere blir pengelense pensjonister.

Publisert

Nav går ut og minner om at den som arbeider svart, går glipp av pensjon.

Det er Senter for seniorpolitikk som tar tak i det svarte arbeidet. På nettsiden Seniorpolitikk.no forteller seksjonssjef Ole Christian Lien om hvordan det å ha arbeidet svart påvirker pensjonen.

Større konsekvenser enn før

– Nye opptjeningsregler på grunn av pensjonsreformen gjør at svart arbeid får større konsekvenser enn før, sier Lien.

Den som ikke har arbeidet og betalt skatt, får minstepensjon.

Taper 90.000 kroner ...

– Dersom du arbeider svart og unnlater å betale skatt, vil du tape 18,1 prosent av det du har tjent i framtidig pensjon. Om du for eksempel tjener 500.000 kroner svart, taper du 90.500 kroner i framtidig pensjon, forteller seksjonssjefen.

Lavtlønte og personer med kort tid i arbeidslivet taper litt mindre på å arbeide svart enn andre.

– I tillegg til at du taper alderspensjon fra folketrygden, vil du også typisk tape framtidig tjenestepensjon når du jobber svart, forklarer Lien.

... og 100.000 til

Tjenestepensjon har vært obligatorisk siden 2006. Svart inntekt på 500.000 kroner gir et tap på over 100.000 i fremtidig pensjon.

– Mange er nok heller ikke klar over hvor stor del av skatten vår som faktisk kan regnes som sparing, fordi den i praksis går til din fremtidige pensjon. Om du for eksempel betaler 36 prosent av inntekten din i skatt, så kan du i praksis regne halvparten av dette som pensjonssparing, sier Ole Christian Lien til Seniorpolitikk.no

Powered by Labrador CMS