Varsler skattesmell på kjøring

Entreprenører kritiserer nye regler om skatt på bilkjøring fra nyttår.

Publisert

– Det er uhørt at bygg- og anleggsarbeidere skal skattes for kjøring til og fra anleggsplassen, sier daglig leder Ole Petter Anvik i entreprenørfirmaet Arne Olav Lund AS til Byggeindustrien.

Elektronisk kjørebok blir obligatorisk

Fra nyttår blir ansatte som bruker privatbil, pålagt å føre elektronisk kjørebok. Dessuten må bygningsarbeidere betale skatt for privatkjøring for turen til og fra byggeplassen hvis oppdraget varer i over to uker. Anvik regner med at den regelen kommer til å bli kontrollert strengere nå som det skal kreves digital kjørebok.

– Det vil bli et stort økonomisk problem for dem det berører. Kjøring til og fra anleggsplassen er for veldig mange helt nødvendig i denne bransjen, blant annet på grunn av tungt utstyr og lange avstander. I praksis vil de jobbene vi sender arbeidstagerne våre på, bli utslagsgivende for hvor mye skatt de må betale, sier Anvik til Byggeindustrien.

Må betale arbeidsgiveravgift

I tillegg må bedriften betale arbeidsgiveravgift for all kjøringen som staten regner som skattbar inntekt.

– Jeg mener at 14-dagers-regelen burde fjernes, og at all kjøring til og fra en anleggsplass blir definert som yrkeskjøring som ikke skattlegges. Jeg tror ikke at politikerne som står bak denne regelen har vurdert den faktiske situasjonen for arbeidere i denne bransjen, sier Ole Petter Anvik.

Ekstra økonomisk belastning

Han får støtte fra direktør Kari Sandberg i entreprenørforeningen EBA.

– Dette blir en ekstra økonomisk belastning for en yrkesgruppe som ikke kan velge andre reisemåter. Denne gruppen har ikke noe annet valg enn å bruke bilen i yrkessammenheng, og det gjelder også til og fra anleggsplassen, sier Sandberg til Byggeindustrien.

 

 
Powered by Labrador CMS