Arbeidsmiljøpris til Dagbladet-journalist

Gunnar Thorenfeldt har fått Arbeidsmiljøprisen for gravejournalistikk om arbeidskriminalitet og sosial dumping, blant annet i malerbransjen.

Publisert

–En reporter og gravende journalist som i årevis har jobbet fokusert og systematisk med spørsmål knyttet til arbeidsmiljø og sosial dumping, heter det i juryens begrunnelse.

Dagbladets journalist Gunnar Thorenfeldt har gravd lenge i arbeidsmiljøkriminaliteten i Norge og internasjonalt. Blant annet har han fortalt om alt det svarte arbeidet som utkonkurrerer seriøse maler- og byggtapetsermesterbedrifter

Dokumenterer kriminelle nettverk

– Han har vært en sentral bidragsyter til at hans arbeidsgiver Dagbladet utrettelig har bidratt til å sette søkelys på arbeidsmiljøutfordringer, kriminalitet og helseskader i arbeidslivet. I tillegg har han gjennom sitt arbeid vist hvilke byråkratiske hindringer som må adresseres for å kunne håndheve lovverk og rettigheter på en bedre måte for både norske og utenlandske arbeidstakere i norsk arbeidsliv, sier juryleder Kjetil A. Vedøy.

Thorenfeldt fikk overrakt prisen av arbeidsminister Anniken Hauglie. Han har blant annet vært på flere reportasjereiser i Øst-Europa og Mongolia for å finne ofrene og dokumentere hvordan kriminelle utenlandske nettverk er aktive i norsk arbeidsliv.

– Resultatet av hans arbeid er økt kunnskap i det norske samfunn om hvordan arbeidslivskriminalitet påvirker mange sider ved samfunnet vårt, ifølge juryen.

– Ny sjanger

Sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet sier at Gunnar Thorenfeldt har grunnlagt en ny journalistisk sjanger.

– Å skrive om arbeidsmiljø handler ikke lenger om bare politikk og rettigheter. Det handler i 2016 i like stor grad om å avdekke organisert kriminalitet, menneskehandel og internasjonale kriminelle nettverk. Det som en gang var politisk journalistikk og rettighetsjournalistikk, er også blitt kriminaljournalistikk, sier Markussen til Dagbladet.

Truet og mistet jobben

– Dette er utrolig hyggelig. Først og fremst ville ikke dette vært mulig uten de nærmere hundre personene som har stått frem og turt å fortelle sine historier. Flere har blitt truet, og flere av dem som har stilt opp i Dagbladet, har mistet jobben sin. Derfor er vi nettopp så glade for at de har turt å fortelle sin historie, og ta den omkostning det er ved å stå frem, sier Gunnar Thorenfeldt til egen avis.

Han mener at flere må snakke med dem det gjelder – de som arbeider nederst på rangstigen og må ta belastningen med det nye arbeidslivet.

Powered by Labrador CMS