Gir råd: Ikke dropp kontrakt

Ifi og MLF forklarer forbrukerne hvorfor de ikke skal droppe kontrakt når de leier håndverker.

Publisert

Av Mari Andersen Rosenberg, Ifi.no

En rapport fra Forbruksforskningsinstituttet Sifo, som Maleren fortalte om i september, viser at hele to av tre ikke inngår skriftlig kontrakt med håndverkeren.

Dyrt

– Blir du en del av den statistikken, kan det koste deg dyrt. Skriver du ikke kontrakt, kan du nemlig møte på mye unødvendig hodebry, krangling og ekstrakostnader, forklarer Ifi.no.

– Kontraktskriving er grunnlaget for et godt prosjekt, med høy kvalitet og forutsigbarhet i pris og leveringstid. Benytter du en seriøs aktør og skriver kontrakt, har du et godt utgangspunkt, sier Stein Hesstvedt, adm. direktør i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF).

Mange klager

Det er mange grunner til at det er en dårlig idé å droppe kontraktskrivingen.

– Ja, du kan støte på mange utfordringer. Uenighet om pris, kvalitet og tid er noen av dem. Det er et stort problem når du som kunde forventer at du får noe annet enn det du faktisk får. Uten kontrakt ligger du også mye dårligere an hvis det skulle oppstå en konflikt og du vil klage, sier Hesstvedt.

En stor del av klagene Forbrukerrådet mottar, gjelder håndverkstjenester. Der går det mye i uenighet om kvalitet, pris og forsinkelser. Slike tvister er både tids- og kostnadskrevende.

Arbeidsulykker

Men du kan også støte på mer alvorlige problemer, får forbrukerne forklart: – Hvis du ikke skriver kontrakt og håndverkeren ikke er ansatt noe sted eller har enkeltmannsforetak, risikerer du i verste fall å bli holdt ansvarlig for arbeidsulykker.

– Skriv kontrakt så du som kunde kan føle deg trygg. Det finnes enkle standardkontrakter du kan benytte deg av. I tillegg bør du sjekke firmaets økonomiske situasjon, referanser og hvorvidt de er medlem av en bransjeforening. Er de det, borger det for fagkunnskap og kvalitet, og du har en ekstra sikkerhet, forklarer Hesstvedt.

Powered by Labrador CMS