En av tre mangler HMS-kort

35 prosent av arbeidstagerne i byggebransjen arbeider uten gyldig HMS-kort.

Publisert

Det viser tallene fra 2500 tilsyn som Arbeidstilsynet har gjort de første åtte månedene av året.

Ikke kort = useriøsitet

Det er mulig å luke ut de useriøse aktørene ved å ha tilsyn på HMS-kort, mener regiondirektør Ørnulf Halmrast i Arbeidstilsynet i Oslo.

– Mangel på HMS-kort ser vi på som en indikasjon på useriøsitet. Dersom det ikke er på plass vil vi gå videre og for eksempel sjekke arbeidskontrakter, sier Halmrast til Dagbladet.

Bitteliten bedring

Tallene forteller likevel om en bedring, men den er liten. I fjor manglet 38 prosent av arbeidstagerne i byggenæringen gyldig HMS-kort.

– Vi har krav om at alle vi besøker, skal ha det på plass. Men andelen ugyldige HMS-kort viser at det fremdeles er mye useriøsitet i bransjen, sier Halmrast.

Bekymret BNL

BNL-sjef Jon Sandnes er bekymret over det dårlige tallet. – Dette er for mange, og det bekymrer oss, sier han.

BNL mener det er vanskelig å forstå hvorfor det er slik, siden de store entprenørene ikke slipper inn arbeidstagere uten HMS-kort på byggeprosjektene sine.

For lang tid

Samtidig viser han til at flere ting gjør at det tar altfor lenge før nyansatte kan få et kort.

– Disse forsinkelsene bekrefter også bedriftene, og utfordringene er også noe som BNL ved flere anledninger har tatt opp med myndighetene. sier Sandnes. Han vil snakke med Arbeidstilsynet for å lære mer om hva som ligger bak den høye andelen som mangler kort.

Powered by Labrador CMS