Ferdige «pakker» med falsk identitet

Arbeidskrim-partnerne i Oslo øker innsatsen. Nå møter de folk som har fått utdelt falskt pass, arbeidskontrakt og bankkonto som «pakkeløsning».

Publisert

Arbeidstagere som bor på byggeplasser under kummerlige forhold. Manglende registreringer i skatteetatens registre. Mistanke om massivt svart arbeid og trygdesvindel. Dette er en del av hverdagen for den tverretatlige samarbeidsenheten mot arbeidslivskriminalitet.

Skal skape uro

Til daglig befinner de seg midt i smørøyet på Oslo City, med kort rekkevidde til mange useriøse aktører innen bygg- og anleggsvirksomhet i Oslo-området, melder Arbeidstilsynet i en pressemelding.

– Vi skal skape uro og trøbbel for de useriøse, sier koordinator Bjørn Marhaug.  En viktig del av samarbeidet er å avdekke mulige nettverk og bakmenn.

Siden starten for vel et år siden har samarbeidet identifisert fire–fem nettverk som det arbeides videre med.

Pålegg, konkurs og anmeldelse

– Samarbeidet gir oss et godt utgangspunkt for å velge det mest hensiktsmessige virkemiddelet, sier Marhaug. Dett kan bety pålegg fra Arbeidstilsynet, bokettersyn fra Skatteetaten, konkursbegjæringer og mulige anmeldelser.

– Vi jobber etterretningsbasert og innhenter store mengder data og informasjon som bearbeides videre, sier han.

– Vi kartlegger nettverk ved hjelp av pengestrømsanalyser og supplerer dette med informasjon som vi henter fra de ulike etatenes registre og fra åpne kilder.  På den måten ønsker vi å ramme det øverste og mest effektive leddet i kjeden: Bakmennene som trekker i trådene og som profitterer på utnytting av arbeidskraft og annen ulovlig aktivitet.

Kontrollerte 520

I 2015 gjennomførte den tverretatlige satsingen fire store aksjoner. Rundt 520 selskaper ble kontrollert. Innsatsen i 2016 skal ikke bli mindre.

– Her er det nok å ta av, sier Bjørn Marhaug. – Hittil i år har vi vært ute hos 65 virksomheter.

En mulig ny trend er at visse grupperinger får kjøpt eller fått utdelt ferdige «pakker» med ny identitet i form av pass, arbeidskontrakt og bankkonto.

240 millioner

Marhaug mener det er viktig at politiet er aktivt med i samarbeidet. Det gir styrke. Det ble gjort sju anmeldelser i fjor. Sju er siktet – av dem er fire utvist og én etterlyst.

Arbeidstilsynet stanset i løpet av aksjonene arbeidet på 25 byggeplasser, enten på grunn av fare for liv og helse eller fordi virksomhetene ikke kan vise frem arbeidskontrakter, lønnsslipper eller annen lovpålagt dokumentasjon.

Skatteetaten og Oslo kemnerkontor avdekket rundt 240 millioner i inntekt og nesten 62 millioner i merverdiavgift.

Powered by Labrador CMS