Tredobling i arbeidskrim-saker

Arbeidskrimsakene har hatt en eksplosiv økning i år.

Publisert

Stavanger Aftenblad forteller om opp mot en firedobling i arbeidskrimsaker i regionen fra første halvår i fjor til første halvår i år. Økningen er på 270 prosent.

I hele landet økte antallet saker med 235,4 prosent, fra 3836 til 12.867.

24 ut av spill

– Bevisst satsing fra regjeringens side. Flere etater jobber tett sammen for å avdekke arbeidslivskriminalitet, forklarer politistasjonssjefen i Sandnes, Kjetil Andersen, til avisen.

I Stavanger-regionen ble 24 kriminelle aktører og 41 virksomheter satt ut av spill i 2015, ifølge statistikken. Alt tyder på at økningen henger sammen med samordningen av Arbeidstilsynet, politiet, Skatteetaten, Nav og kemneren i Stavanger.

– Større slagkraft

– I Sør-Rogaland har vi alltid samarbeidet godt og tett mellom etatene, men samlokaliseringen har gitt oss mye større slagkraft, sier tilsynsleder Gro Ellingsen i Arbeidstilsynet, som uttaler seg på vegne av gruppen.

Gruppen har konsentrert seg om bygg og anlegg i første omgang.

Verst i privatmarkedet

– Vanligvis finner vi ikke mye ulovlig innen proffmarkedet, for eksempel en profesjonell utbygger som hyrer profesjonelle entreprenører, men også disse kan komme i trøbbel og miste oversikt når det blir for mange underleverandører til underleverandører.

– Privatmarkedet er definitivt verst. Her står det veldig dårlig til, særlig når det handler om oppussingsprosjekt, sier Gro Ellingsen til Stavanger Aftenblad.

Powered by Labrador CMS