Rørleggere krever akrim-tiltak

Rørentreprenørene er mer bekymret for arbeidskriminaliteten i forbrukermarkedet enn i proffmarkedet.

Publisert

– Tilbakemeldingene fra våre medlemmer tyder på at problemet med svart arbeid og arbeidslivskriminalitet er der – og at det vokser – men foreløpig ikke i samme grad og omfang som i mer andre og mer utsatte håndverksfag. Det sier administrerende direktør Tor Backe i Rørentreprenørene Norge til Rørfag.

Backe har vært på statssekretærmøte sammen med MLFs Stein Hesstvedt og de andre bransjedirektærene i BNL.

– Kjeder oppdrar

– Rørbransjen har fem store kjeder som nok oppdrar forbrukerne til å tenke kvalitet og hvitt, mener han. – Men i likhet med andre håndverksfag ser vi også uønsket utvikling som utvilsomt må stanses mens det ennå er tid.

Rørentreprenørene forteller at forbrukermarkedet i Oslo og på Østlandet er mest utsatt, og at spesielt antallet serviceoppdrag verdt mellom 10.000 og 30.000 kroner faller kraftig.

Svarte konkurrenter

«Mistenker at disse oppdragene ofte går til useriøse aktører som kun jobber i det «grå/svarte» markedet», skriver organisasjonen. Markedet for rehabilitering av bad falt betydelig etter at den forrige regjeringen avskaffet søknadsplikten.

I proffmarkedet er det noe ulovlig konkurranse fra østeuropeiske foretak og bemanningsbyråer.

Rør Norge går inn for rot-fradrag, lærlingklausul, krav til andel fagarbeidere ved offentlige innkjøp, anonym tipstelefon for anmeldelser og fysisk byggetilsyn.

Powered by Labrador CMS