Sa opp malere etter useriøs konkurranse

Grethe Thrane har måttet si opp to ansatte fordi hun mister oppdrag til uregistrerte firmaer.

Publisert

I Stavanger Aftenblad forteller malermesteren hvordan konkurrenter uten firma eller faglærte utkonkurrerer den seriøse delen av bransjen. Og det i et distrikt der det er tøffe tider uansett.

Sa opp to

– Uten mine faste kunder hadde det sett mørkt ut. Jeg har vært på utallige befaringer som til slutt havner i hendene på folk som driver uregistrerte firmaer, forteller hun.

Grethe Thrane kom til Norge fra Danmark i 1999. Normalt har firmaet hennes nok å gjøre om våren og sommeren. Slik er det ikke i år, og i april måtte hun si opp to ansatte fordi oppdragene uteble.

Uregistrert

Selv har hun også fått tilbud. En vellaget løpeseddel der avsenderen tilbød alt slags håndverkerarbeid, dumpet ned i postkassen hennes hjemme i Sandnes.

– Av ren nysgjerrighet begynte jeg å sjekke om firmaet var registrert. Jeg fant absolutt ingenting. Da ble jeg fly forbanna. Prisene er umulige å konkurrere mot, sier malermesteren til Stavanger Aftenblad.

Har med informasjonsskilt

Selv har hun med seg et egenprodusert skilt som hun tar med seg ut på jobb. Der står det blant annet: «Du får et firma som har fag- eller mesterbrev. Som er forsikret. Som gir garanti. Som betaler skatt og avgifter.»

– Jeg har fått mye positiv respons for dette stuntet. Folk kommer bort og sier de støtter meg 100 prosent, sier hun til avisen.

Thrane oppfordrer Norge til å lære av hjemlandet Danmark, der alle firmaer må ha navn og organisasjonsnummer på firmabilen. Det har luket bort mange useriøse, mener hun.

Ingen kontroller

Rogaland har fått sitt arbeidskrimsamarbeid, men foreløpig er det ikke gjort noen kontroller rettet direkte mot private som kjøper svarte tjenester. Underdirektør Anders Lauvås i Skatteetaten vil likevel ikke utelukke at slike kontroller kommer i fremtiden, skriver Stavanger Aftenblad.

Powered by Labrador CMS