– Kommuner: Gi hvit informasjon!

Kommunene må kontakte alle som bygger eller kjøper bolig og gi dem informasjon om å velge hvitt, mener BNL.

Publisert

BNL utfordrer alle kommunene i landet til å delta aktivt i kampen mot svart arbeid. Ta kontakt med alle som søker om byggetillatelse eller som kjøper bolig og gi informasjon om hvordan man velger hvitt, oppfordrer organisasjonen.

– Lær av Trondheim!

Flere titalls tusen byggetillatelser og over 80.000 boligsalg hvert år. Mange av dem som kjøper brukt bolig, velger også å pusse opp, uten at det er nødvendigvis er søknadspliktig.

– Forbrukerne mottar lite informasjon om hvordan de skal velge hvitt og hva de må passe på når man bruker håndverker. Kommunene må bli mer aktive som en viktig bidragsyter i kampen mot svart arbeid. BNL inviterer derfor til et bredt samarbeid mellom blant andre KS, Skatteetaten, politiet og Arbeidstilsynet om å utarbeide et velegnet informasjonsmateriale til forbrukerne, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL.

Han oppfordrer til å hente inspirasjon fra Trondheim, der kommunen, Skatteetaten og Arbeidstilsynet samarbeider med ambisjon om å kontakte alle som sender inn en byggesøknad eller kjøper en bolig i løpet av et år.

– Trussel mot kommuneøkonomien

– Vi vet at svart arbeid er en av de største truslene mot av velferdsstaten, og dermed også kommunenes egen økonomi. Kommunene bør derfor ha en sterk interesse i at det er seriøse, kvalifiserte håndverkere som jobber hvitt i deres egen kommune, sier Sandnes.

Han mener at både telefon og epost må tas i bruk for å nå forbruker direkte.

Bedre kontroll

Selv om BNL nå vil ha kommunene med i kampen mot svart arbeid, er Sandnes tydelig på at informasjon er ikke nok alene.

– Det er behov for et bredt sett av tiltak for å få bukt med svart arbeid. Vi trenger en kraftig økning av kontroll i privatmarkedet. Det bør også opprettes sentre mot arbeidslivskriminalitet i hele landet. I tillegg må regjeringen blant annet få på plass helheten i ny sentral godkjenningsordning, sier han.

BNL mener også at skattefradrag for ENØK-tiltak i husholdningene bør utvides til å gjelde flere håndverkertjenester, og ikke minst må det offentlige etterspørre bedrifter med fagarbeidere og lærlinger.

Powered by Labrador CMS