– Vi må ha flere uropatruljer

Malermester Arnulf Bendixen i Bodø håper seriøse bedrifter får jobbene når offentlige midler skal brukes til å holde hjulene i gang.

Publisert

– Vi er så heldige at vi stort sett har norske ansatte og alle mann er i arbeid, sier Arnulf Bendixen i Arvid Bendixen AS.

Noen av deres ansatte har vært hjemme med skolebarn en periode og en i karantene, men ellers har de vært lite berørt av koronasituasjonen.

– På anbudssiden har det kun vært 3–4 steder hvor befaringen har vært satt på vent, sier Bendixen.

Produktmangel kan komme

På byggeplassen er det Antibac det går i, og håndverkerne følger de anbefalingene som myndighetene har gitt, og malermesteren roser de ansatte fordi de har vært veldig flinke til å følge opp alt dette og unngått koronasmitten.

– Men vi får se hvordan de neste ukene utvikler seg. Det er nå vi får avklart om Norge har gjort rett, sier han og legger til at de som har leid inn utenlands arbeidskraft trolig har det mye stillere nå.

Bendixen tror at om situasjonen blir langvarig kan det bli problemer med produktleveranser som belegg og tepper fra utlandet.

– Jeg har hørt at elektrikerbransjen allerede har begynt å mangle noen komponenter som leveres fra blant annet Kina, og skal disse for eksempel monteres inn i vegger vil det påvirke snekkerne, som ikke får «doblet» veggen. Dermed vil det får konsekvenser for oss malere også. Så bekymret kan man være om man vil, sier han.

Flere bein å stå på

Når det offentlige nå kommer til å legge penger på bordet for å holde Norge i gang, er det viktig at det er seriøse bedrifter som får jobbene, poengterer Bendixen.

– Her håper jeg at landsforbundet og lauget sørger for å ha kontroll. Jeg håper virkelig at seriøsitetskravene følges opp og ikke at det blir useriøse som stikker av med disse jobbene.

– Man burde hatt en uropatrulje i hvert fylke. Det jobbes nå med å etablere en uropatrulje i Nordland etter modell fra Trondheim som kan være på plass før nyttår.

Det er uansett viktig å ha flere bein å stå på.

– Vi må tenke nytt og Arvid Bendixen AS er den del av Håndverks Gruppen som har satt i gang et større arbeid for å møte fremtiden med å ha flere tjenester å tilby enn man tradisjonelt har i vår bransje. Vi er heldige som er med i HG, og held betyr dyktighet.

Det som i verste fall skjer utover høsten er at det stivner på byggeplassene på grunn av mangel på viktige varer og komponenter, slår Bendixen fast.

– Bransjen vår må videre og de som har en sterk «ryggrad» kan ta noen sjanser og bli vinnerne over tid. Men husk: Dette kan fort gå bare godt.

Powered by Labrador CMS