Useriøse malere strekker filmen

MLF og Ifi advarer mot useriøse og ufaglærte håndverkere som sparer på malingen.

Publisert

Av Mari Andersen Rosenberg, Ifi.no

En vanlig årsak til at fasademalingen ikke holder så lenge som antatt, er at maleren påfører for tynne strøk. For noen malere kan det være fristende å spare litt penger på å legge på tynnere sjikt.

For halvannen uke siden gikk Mycoteam ut og fortalte om mye slett arbeid og mange useriøse malere som maler for tynt. Nå advares privatkundene igjen: Tynnere sjikt kan føre til problemer med råteskader og avflassing.

– I ryggmargen

Kristian Owren, administrerende direktør i Ifi, advarer mot malere som ikke gjør jobben sin skikkelig.

– Noen malere ønsker ofte å strekke produktene lengst mulig for å bruke minst mulig maling for sin oppdragsgiver. Dette ligger blant annet i ryggmargen til mange av de østeuropeiske arbeiderne, så de ikke skal sløse. Resultatet av dette blir for tynne sjikt, og malingen holder da ikke så lenge som antatt, sier Owren.

Ikke la deg friste

Ifi-direktøren fraråder derfor på det sterkeste å falle for fristelsen å leie inn rimelige håndverkere uten kvalitetsstempel i sommer.

– Sjekk heller Ifi.no for å finne din nærmeste malermester for gode tjenester, eller inviter familie og venner til dugnad og gjør jobben selv. Bruk uansett alltid anbefalt mengde som opplyst på malespannet, råder han.

Billig blir dyrt

Stein Hesstvedt, administrerende direktør i Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF), påpeker at det billige fort kan bli dyrt.

– Grunnen til at mange velger å bruke useriøse håndverkere, er jo at det er billig der og da. Men på sikt vil det være veldig ugunstig, sier Hesstvedt.

– Du kan ende opp med å måtte gjøre jobben på nytt flere ganger. Ved å heve blikket litt og se på hva det koster over lengre tid med vedlikehold av en dårlig utført malejobb, vil kanskje flere tenke seg om før de hyrer inn de billigste håndverkerne, advarer han.

Den viktige fagkunnskapen

Hesstvedt er opptatt av at folk velger håndverkere med god kunnskap om faget.

– Fagkunnskap er en garanti for godt håndverk. Våre medlemmer er alle mesterbedrifter, noe som betyr at de stiller med fagkunnskapene som ligger i et femårig utdanningsløp. I tillegg til den kvaliteten som det borger for, får du også garantiordninger, som gjør at du som huseier kan være trygg på at jobben blir gjort som den skal, forklarer han.

Advarslene er først og fremst beregnet på privatkunder, og Ifi.no sender den ut til medier over hele landet.

Powered by Labrador CMS