Millionskader på restaurert kirke

Eid kyrkje har fått omfattende skader, kort tid etter at hele himlingen ble fornyet.

Publisert

Det er ikke lenge siden 100 år gammel dekor ble reddet i kirken i Nordfjordeid.

Digitalisert og reddet

Malermester Kjell Arne Årseth og samarbeidspartnerne digitaliserte hele himlingen for å fornye Lars Kinsarviks dekor i Eid kyrkje. Malingen var så slitt at presten fikk flass.

Eid kyrkje i Nordfjordeid er hovedverket til Lars Kinsarvik, men malingen var i ferd med å falle ned.

Kjell Arne Årseth hadde med seg billedkunstner Bent Erik Myrvoll, snekkermester Otto Stornes, og sønnen Sveinung Årseth som digitalkonsulent, for å redde himlingen.

Tømte brannslukkingsapparater

Nå har en 20 år gammel sunnmøring tilstått omfattende hærverk i kirken. Han har tatt seg inn, tømt to brannslukkingsapparater og ødelagt orgelet.

– Jeg blir lei meg og sint, sier kirkeverge Kristen Hundeide, som forteller Sunnmørsposten om et kirkerom som er nedstøvet av pulveret.

– Jeg er urolig for dekoren i kirken, som er uerstattelig, sier Hundeide.

Millionskader

Fjordabladet forteller at skadene utgjør mellom én og to millioner kroner. Etter hærverket har mange meldt seg frivillig til å hjelpe til med å rydde opp.

– Vi venter på en takstmann, så må vi starte arbeidet med å få fjernet alt pulveret i kirken. Til det trenger man spesialutstyr. Men alt dette må vi planlegge og gjennomføre i samarbeid med folk som arbeider med slike ting, sier Kristen Hundeide til avisen.

Powered by Labrador CMS