– Jeg har nok en utfyllende kompetanse

Publisert

Møt lederen for VVS-foreningen i Bergen.

Når Gunnar Hernborg skal slappe av, drar han til Herdla for å vindsurfe. – Der ute glemmer jeg alt rundt meg. Og så får jeg brukt energien i vinden! Det er kraftige saker som kan brukes til mye, både til å lage strøm og til å drive et seilbrett.

Lederen for VVS-foreningen i Bergen blir «tatt av vinden» i sesongen fra april til oktober. Men med tre barn begrenser det seg litt hva han rekker av sportslige aktiviteter – i tillegg til full jobb og et lederverv.

Fant tidlig kjærligheten

Familien Hernborg bor på Bønes, og yngstemann i huset er snart ett år. Barnas mor er spesialsykepleier.

– Vi møttes på gymnaset. Da var vi 17 år gamle. Og siden har vi vært sammen!

Mye tyder på at dette er en mann som planlegger på lang sikt. Allerede i fysikktimene på gymnaset visste Hernborg hva han ville jobbe med, og har ikke angret en dag på at han utdannet seg til energiingeniør.

– Den gangen var det et nytt og spennende studium i Trondheim som het Energi og miljø. Dit var jeg helt klar på at jeg ville. Og da vårt kull begynte, hadde studiet kvittet seg med de første barnesykdommene, forteller han fornøyd.

– Vi hadde både maskinfag og elektrofag, og det har vært nyttig for meg å ha forståelse av begge deler.

Langsiktige vyer

Hernborg er en ekte bergenser, oppvokst på Minde. Da han var ferdig med studiene i 2004, kom han selvsagt tilbake til hjembyen. Siden har 35-åringen rukket å jobbe både i Opticonsult, som i dag er blitt til Sweco, og i BKK. I juni 2014 begynte han i sin nåværende jobb som prosjektdirektør i GC Rieber Eiendom.

– Her tar vi hånd om hele verdikjeden, fra å utvikle ideer via å kjøpe tomter, regulere, bygge og forvalte eiendom. Jeg leder prosjektavdelingen, som tar hånd om de store utviklings- og byggeprosjektene, forklarer han.

– Det er en rolle som både en økonom og en arkitekt kunne hatt. Med min bakgrunn har jeg nok en utfyllende kompetanse i forhold til byggingeniørene og arkitektene, som ellers har en viktig rolle her. Det har vært veldig relevant for meg å ha den bakgrunnen jeg har, for eksempel når vi diskuterer ulike energiløsninger. Jeg får mulighet til å påvirke disse løsningene.

Hernborg føler seg privilegert som får jobbe med dette.

– GC Rieber er et firma som tenker langsiktig. Derfor sørger vi for å ligge i forkant av miljøkrav og regelverk generelt, sier han.

– Får et faglig løft

I mars i fjor tiltrådte Hernborg som leder for Bergensavdelingen av VVS-foreningen, som han kjente godt og har mye positivt å si om.

– Da jeg begynte i jobb, syntes jeg det var fantastisk at VVS-foreningen fantes. Man kunne bli kjent med andre i bransjen og bli oppdatert på ulike tema. Det er jo ofte litt nerdete ting vi tar opp, smiler han.

– I foreningen får vi anledning til å bygge nettverk, via faglige og sosiale arrangementer.

Roser Anita Topdal

VVS-foreningen i Bergen utmerker seg med høy aktivitet og mange medlemmer.

– Én av hovedgrunnene til det heter Anita Topdal, den forrige lederen vår, sier Hernborg.

– Hun har gjort en enorm jobb her i Bergen, og har trykket på mange av de riktige knappene. Jeg har tidligere sagt at å overta etter Anita er som å hoppe etter Wirkola, men heldigvis har vi Wirkola (Anita er nestleder) med i styret – sammen med en herlig gjeng bestående av Erling Solhaug, Petter Andersen, Christina Rørvik, Tor André Grimsmo og Hilde Sandø Berland.

Det såkalte Rådet er også nyttig å ha som sparringspartner, mener Hernborg.

– Rådet består av de tre siste avgåtte lederne. Siden Anita fremdeles sitter i styret, består det nå av Gunnar Grevstad og Ole Døsvig. Vi har et årlig møte og diskuterer strategien framover, og evaluerer møter vi har avviklet.

Medlemsmøtene er en viktig grunnpilar i foreningens liv. De tre årlige festarrangementene er også populære blant medlemmene.

– Vi har vel 600 medlemmer. Medlemskapet er personlig, men mange arbeidsgivere betaler medlemsavgiften, for de ser at det gir de ansatte et faglig løft å være med.

– Lean er et lyspunkt

I tiden framover vil Bergensforeningen satse mer på studenter – morgendagens medlemmer. – Vi vil gi dem informasjon om at vi finnes, og åpne for tidlig rekruttering. Blant annet har vi opprettet «Energiprisen», som gikk til den beste bacheloroppgaven i 2014. Det var Rådet som plukket ut vinneren, og vi hadde et arrangement på Kronbar der vi delte ut prisen.

For framtiden er Hernborg ellers opptatt VVS-fagets rolle.

– Faget får en viktigere rolle med strengere regelverk og aksepterte sertifiseringer. Det er et helt annet fokus på det nå enn for bare ti år siden. Det kommer til å bli stilt tøffe miljøkrav framover, og der må vi holde følge. Og jeg tror vi vil se mer og mer av prefabrikerte løsninger, noe som kan gi utfordringer, mener lokallagslederen.

– I GC Rieber Eiendom krever vi at alle våre nybygg skal være BREEAM-sertifiserte. Slike krav gjør noe med faget vårt.

Bruken av Lean ser Hernborg som et lyspunkt.

– Det har vært et problem før at vi ikke kommer tidlig nok inn i prosessen. Bruken av Lean og BREEAM tror jeg vil bedre dette. VVS blir i stadig større grad tatt seriøst. Arkitekter i dag kan noe om energi og VVS. Det er en økende forståelse av betydningen av tekniske fag. Før var det mer krangling om tekniske rom, som arkitektene ville ha minst mulig, og ventilasjonskanalene var for store. Jeg er optimistisk på bransjens vegne.

Powered by Labrador CMS