Klaveness Bygg og Bevar-nominert

Malermester Ole Andreas Klaveness er nominert til Bygg og Bevar-prisen sammen med Weber og byggmester Inge Kolås.

Publisert

Aldri har det kommet så mange forslag til Bygg og Bevar-prisen som i år. Juryen har plukket ut tre nominerte fra mer enn 40 kandidater.

Inge Kolås AS, Ørsta

Inge Kolås AS er en byggmesterbedrift med et engasjement langt ut over det vanlige. Bedriften startet i 1986, men helt siden han fikk svennebrevet i 1976 har oppdragene på den eldre bygningsmassen vært spesialiteten til Kolås.

– Der andre så forfall og ville rive, så han muligheter. Flere bygninger er reddet og står i dag som bevis på at alt er mulig, skriver juryen, og peker på kråkeslottet Erkegården i Hjørundfjorden som siste eksempel.

Weber Saint-Gobain Norge, Lillestrøm ved Camilla Sandem Dhelie

– I en bransje der nye, innovative produkter er det som gir oppmerksomhet i markedet, har Weber Norge også vendt blikket bakover og lett i tradisjonen etter den beste løsningen. Ikke bare til restaureringsmarkedet, men også for fremtidens bygg, skriver juryen.

Det er spesielt det faglige engasjementet for kalk som er tatt med til Norge, og det er Camilla Sandem Dhelie som målbærer og formidler kunnskapen. Universitetet i Oslo og Vardøhus festning trekkes frem som eksempler.

Malermester Ole Andreas Klaveness, Klaveness maler- og byggmesterforretning, Oslo

– Malermester Ole Andreas Klaveness er nominert for sitt arbeid for malerfaget. Man snakker ofte om håndverksfag som taus kunnskap. Ikke i dette tilfellet. Klaveness er en kraftfull formidler. Aldri redd for å ta ordet og alltid villig til å dele av sin enorme kunnskap om malerfaget, sier juryen. – Klaveness har alltid hatt et vidstrakt syn på malerfaget og en nysgjerrighet og en åpenhet for stadig å tilegne seg ny kunnskap.

Bedriften har hatt prestisjefylte oppdrag på en lang rekke store istandsettinger der teknikk og fagtradisjon har vært helt sentralt. Også i de siste års oppdrag, på Hesselberg gård, Linderud gård og Hakadal kirke har det vært med to lærlinger, og flere av Norges fremste malermestre startet karrieren hos Klaveness, peker juryen på.

En av de tre nominerte får prisen og 50.000 kroner til kompetanseformål fredag.

 

Powered by Labrador CMS