Lanserer «EU-kontroll» for hus

Ifi-sjef Kristian Owren foreslår en periodisk kontroll av hus på samme måte som EU-kontrollen av biler.

Publisert

Mens Finansdepartementet, Forbrukerrådet og eiendomsmeglere diskuterer ulike løsninger for å redusere antall klager og rettssaker i kjølvannet av feil ved boligkjøp, mener Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi) at løsningen ligger i en hussjekkordning som er løsrevet fra selve kjøp- og salgsprosessen.

Få kompetente huseiere

– Innfør et system for hus som vi har for bil – med periodisk kontroll, sier administrerende direktør Kristian Owren.

Han mener bruktbilkjøperen er tryggere enn bruktboligkjøperen i dag.

– Saken er at en bruktbolig er et gammelt hus, og de færreste huseiere er så kompetente at de har nok teknisk kunnskap om husets reelle tilstand, hvilke utbedringer som trengs eller hvordan de bør utføres. Ofte er utbedringer gjort av ufaglærte, og egenerklæringer som fylles ut i god tro, kan inneholde vesentlige feil, sier Owren.

Mangellapp

En bil kalles regelmessig inn til EU-kontroll med følgende påvisning av feil og mangler. Dette er en ordning som blant annet gir trafikksikre biler og som samtidig skaper en viss trygget ved salg.

– Dette er et system som fungerer, mener Owren, og legger til at det er et paradoks at boligen, som er det største investeringsobjektet til en familie, er overlatt mer eller mindre til tilfeldigheter – med all den ulykke og fortvilelse det påfører mange.

Autorisert for hussjekk

Ifi foreslår at det innføres en periodisk kontroll av bygg, hjemlet i en forskrift, som utføres av hussjekkautoriserte takstmenn. Ordningen vil gi huseier en grundig tilstandsrapport for huset, og han kan selv velge om og når anbefalte utbedringer skal foretas.

Skal huset selges, vil det finnes et objektivt dokument som gir kjøper full innsikt i husets faktiske tilstand og åpenhet om mulige feil og mangler.  Risikoen for å kjøpe katta i sekken er minimert.

– Vi har med stor interesse fulgt debatten og forslag til løsninger, men etterlyser større kreativitet og mot. Problematikken må løftes og ondet tas ved roten, sier Kristian Owren.

Vedlikehold

Ifi benytter anledningen til å peke på den gode økonomien i riktig vedlikehold.

– Håpet er at debatten løftes inn i Stortinget i løpet av høsten, sier Kristian Owren, som mener at det også er flere samfunnsmessige gevinster ved en offentlig hussjekkordning: Det blir mindre belastning på rettssystemet, myndighetene får oversikt over tilstanden til landets bygg gjennom et sentralt register, og det blir ganske sikkert bedre vedlikeholdte bygg.

Mesterbedrifter kan kontrollere

Ordningen bør ikke begrenes til boligbygg, men også omfatte næringsbygg. Byggene kan kontrolleres for eksempel hvert femte eller tiende år av eget kontrollorgan, for eksempel mesterbedrifter godkjent av Direktoratet for Byggkvalitet, foreslår Ifi.

– Løsningen er på ingen måte ferdig tygget, men dette er en optimistisk oppfordring til politikere og andre i posisjon til å rydde skikkelig i uføret. Sett bort kjepphester og andre unyttige hjelpemidler, og gå for en løsning som gir effekt og gagner oss alle, avslutter Kristian Owren.

 

Powered by Labrador CMS