La ungdommen bestemme

Ungdom bør få bestemme selv hvordan de skal ha det på rommet sitt, ifølge interiørekspertene.

Publisert

Dagens ungdom er ofte veldig klare på hva de vil ha, og er kanskje modigere enn voksne når det kommer til interiørvalg. Bør de få sette sitt personlige preg på sitt eget rom, selv om det ikke matcher resten av huset?

Birgit Torkildsby fra Borge er klar i sin sak, og mener svaret på det spørsmålet uten tvil er «ja».

– De unge bør få lov til å rendyrke sin egen stil på sitt eget rom. De vet ofte akkurat hva de ønsker seg, sier Torkildsby, som mener man må tørre å la de unge bestemme selv hvordan deres eget rom skal se ut, uavhengig av om det står i stil med resten av huset.

 Gi rom for personlighet

Også Bjørg Owren, kreativ leder i Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi), mener at ungdom har godt av å bestemme selv hvordan de skal ha det på rommet.

– Man må la ungdommen få en plass der de kan finne sin identitet og vise den frem. Det er stas å få lov til å være med og velge hvordan deres eget rom skal se ut, og da blir det også et rom de kan føle seg vel i. La dem få den gleden, selv om det kanskje betyr at tapetet må byttes ut om noen år, råder Owren.

Ikke bare de trygge valgene

Mange lener seg kanskje på trygge valg når de skal pusse opp rommet til tenåringen i huset, fordi de er redde for at stil og meninger skal endre seg. Owren mener at man må tørre å vike fra de trygge valgene, slik at det blir rom for personlighet.

– Én ting er sikkert, og det er at alt forandrer seg. Smaken til både unge og voksne forandrer seg med tiden, og man vet aldri hvor den vil ta veien. Hvis man alltid skal velge det trygge, risikerer man å ende opp med karakterløse rom. Man må ikke være så redd for endring at man lar alt være uten personlighet, sier Owren.

Hun påpeker at et hus skal være mer enn bare estetisk pent – det skal være et hjem der alle kan føle seg vel.

– Det er viktig å ta hensyn til at alle skal bo i huset, man skal kunne slappe av og føle at «dette er mitt hjem». Derfor må også ungdommen få sette sitt preg på huset, understreker Owren.

Anbefaler tapet

Torkildsby hos Borge anbefaler, ikke overraskende, tapet. Det gir den stilen og stemningen ungdommen ønsker. Dessuten er muligheten til å skifte ofte, godt nytt for malermesteren som får oppdrag i privathus:

– Noen ungdommer skifter kanskje stil ofte, i jakten på å «finne seg selv», mens andre ganske tidlig har funnet sin stil og ønsker å rendyrke den. Det er ikke så mye som skal til for å endre stemningen i et rom raskt.

Hvis man ønsker å skifte tapet ofte, kan det være smart å velge et fibertapet uten struktur, for dem kan man tapetsere rett oppå, råder Torkildsby.

 

 
Powered by Labrador CMS