Sammen om seriøsitetskrav

Faglærte skal gjøre minst 40 prosent av arbeidet på offentlige bygg, og lærlinger minst 7 prosent.

Publisert

Fellesforbundet, BNL, Kommunesektorens organisasjon KS og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) er blitt enige om en rekke felles bestemmelser i forbindelse med offentlige bygge- og anleggsanskaffelser.

Startbank-plikt

Det offentlige kjøper bygge- og anleggstjenester for omkring kr 200 milliarder hvert år. Forslaget stiller blant annet krav til faglærte håndverkere og lærlinger i prosjektene, begrensninger i adgangen til bruk av underleverandører og pliktig medlemskap i Startbank eller tilsvarende leverandørregister.

Flere av kravene vil heve terskelen for hvilke bedrifter som kan delta i offentlige konkurranser – og det vil bidra til å utestenge useriøse aktører, ifølge avtalepartnerne.

Maks to ledd

I anbefalingene kreves det maksimum to ledd i en kjede under entreprenør. Leverandøren skal kunne dokumentere lønns- og arbeidsvilkårene for egne ansatte og arbeidstagere og innleide hos eventuelle underleverandører.

Minst 40 prosent av arbeidstimene i bygg- og anleggsfagene skal gjøres av personer med fagbrev, svennebrev eller likeverdig utenlandsk fagopplæring. Lærlinger skal gjøre minst 7 prosent av arbeidet.

Powered by Labrador CMS