Krever 10 prosent lærlingarbeid

Oslo kommune krever at lærlinger skal gjøre 10 prosent av arbeidet som gjøres for kommunen.

Publisert

– Vi ser at Oslo og Norge mangler fagarbeidere, og utviklingen går i den gale retningen. Vi trenger noe som kan tvinge fram en endring i den utviklingen, sier finansbyråd Robert Steen (Ap) til Dagsavisen.

Standardkontrakt

Han varsler at byrådet vil foreslå at 10 prosent av timeverkene som gjennomføres for kommunen, skal gjøres av lærlinger. Det skal bli en del av kommunens standard innkjøpskontrakt.

– Oslo kommune er Norges største arbeidsgiver med 53.000 ansatte og har et innkjøps- og driftsbudsjett på 20 milliarder i året. Det betyr at Oslo kommune alene er en sterkt kraft for å kunne påvirke leverandørsiden, sier Steen til avisen.

Halvparten uten kontrakt

Han understreker at 10 prosent skal være et absolutt minimumskrav – den som kommer med det beste anbudet, men ligger rett under 10, får ikke kontrakten.

I Oslo står nesten halvparten av søkerne uten lærlingkontrakt.

Mer enn BNL har krevd

BNL roser kravet. Administrerende direktør Jon Sandnes peker på at organisasjonen har gått sammen med Fellesforbundet, Difi og KS om å kreve minst sju prosent lærlinger, og mener dette er et signal til alle om å strekke seg.

– Det vil alltid være noen bedrifter som ikke ønsker å ha lærlinger, men da må de finne seg noen andre kunder, sier Sandnes til Dagsavisen.

Powered by Labrador CMS