Flere etterspør brannhemmende maling

– Både for nybygg og etterprosjektering av tidligere bygg kommer det stadig flere krav som omhandler brannhemmende maling, sier Lars-Arve Kronborg hos Ragnvald Moe AS.

Publisert

I forskriften om tekniske krav til byggverk, Tek 17, stilles det krav til kledning og overflater. Det skal for eksempel ikke forekomme brennbare overflater i rømningsveier.

ØKNING: Malerbedriften Ragnvald Moe får stadig flere henvendelser angående brannhemmende maling, forteller byggtapetsermester og driftsleder håndverk Lars-Arve Kronborg hos Ragnvald Moe AS.

– Det er noe som har kommet inn i henhold til Tek-17, som har vært gjeldende en stund. Men som malerbedrift merker vi at vi nå får mange flere henvendelser angående brannhemmende maling, sier byggtapetsermester og driftsleder håndverk Lars-Arve Kronborg hos Ragnvald Moe AS.

Tidligere har bedriften drevet mest med brannhemmende maling på stål.

– Men i Norge bygges det jo mye i tre, og nå merker vi at det kommer stadig mer krav til brannhemmende maling på trevirke både innvendig og utvendig. Det går spesielt på rømningsveier, både i nye og gamle bygg.

Forskjellige klasser

Brannhemmende maling skal forsinke at bygget tar fyr og overtennes.

– Når det prosjekteres er det oppsatte krav i forhold til hva som skal ha brannhemmende tiltak. Vi merker at utbygger i større grad ønsker det, sier Kronborg, og legger at det tidligere har vært egne firma som har jobbet med dette. Men nå begynner håndverksbedrifter i større grad å tilby denne tjenesten.

Brannhemmende maling utføres i forskjellige klasser og sikkerhetsnivå; fra A1, som har den mest ekstreme beskyttelsen, og ned til F, der det ikke er noen krav til reaksjon til brann.

– Både for nybygg og etterprosjektering av tidligere bygg kommer det stadig flere krav som omhandler brannhemmende maling. Vi bruker produktene til Teknos.

Ombygd leilighetskompleks

Ragnvald Moe AS holder for øyeblikket på med et prosjekt i Lillehammer sentrum; Gamle Dølaisfabrikken som ble ombygd til leilighetskompleks for noen år siden. Her er det takoverbygg i svalganger i trevirke, forklarer Kronborg.

– Der er det nå etterprosjektert at trevirket, både takoverbygg og stolper, må behandles med brannhemmende maling. Det beskrives i Euroklasse B.

Tre produkter

Fremgangsmåten når de jobber med brannhemmende maling er som følger:

– Vi jobber med tre produkter: Grunning, som er den viktigste. Den hindrer at brannen får tak i treverket innen en viss tid. Et mellomstrøk, og et toppstrøk med vanlig fasademaling, som blir fargen, sier Kronborg.
Ragnvald Moe AS får oppfølging fra Teknos, som oppdaterer dem på behandlingsmåte.

– Vi må ha en ferdig beskrivelse av hvordan det skal behandles. Da henvender vi oss til Teknos eller Malproff, sier Kronborg og understreker viktigheten av at det rettes mer fokus på dette området.

– Alle hus bygges stort sett i tre i dag, og om det brenner ned står stort sett kun pipa igjen.

ØKNING: Malerbedriften Ragnvald Moe får stadig flere henvendelser angående brannhemmende maling, forteller byggtapetsermester og driftsleder håndverk Lars-Arve Kronborg hos Ragnvald Moe AS.

Ekstra tid

Den brannhemmende malingen hindrer flammene i et tidsperspektiv på 20 min, og det er mye i en sånn sammenheng, poengterer Kronborg. Med brannhemmende maling kan det likevel gå bra selv om brannen oppstår. Det viktigste med bruk av brannhemmende maling er at beboere får ekstra tid til å komme seg ut.

– Man kan rekke å slukke brannen om det tas i bruk brannhemmende maling. Med det fantastiske brannvesenet vi har i Norge er de ekstremt raske på å komme på plass. Med 20 min ekstra utgjør det en forskjell, brannvesenet kan rekke å komme til bygget før det er overtent, sier han.

Krav til mengde

Det stilles strenge krav til mengde (gram per kvadratmeter) brannhemmende maling du skal påføre.

– Det måles også i my-tykkelse. På en stålsøyle hender det at vi må male 15–20 strøk for å få på riktig mengde my, sier Kronborg.

– Det er viktig å være nøye med dette. Så fort du sluntrer med dette, er det kjørt.

Powered by Labrador CMS