Ledergruppe Ressurs Tromsø AS.

Byggebransjen kan få flere i jobb

Store deler av byggenæringen sliter med å rekruttere nok fagfolk samtidig som altfor mange står utenfor arbeidslivet.

Publisert

Arbeids- og inkluderingsbedriften Ressurs Tromsø jobber for å få flere håndverkere tilbake i jobb. Den har Nav som sin største oppdragsgiver og Tromsø og nabokommunene som eiere.

Til tross for pandemien som har herjet, kunne firmaet formidle 257 personer til arbeid eller utdanning i fjor. Det har spart samfunnet for 330 millioner kroner, har firmaet beregnet. Regnestykket baserer seg på hva de samme personene hadde fått i støtte om de hadde gått uten arbeid i fem år.

Samfunnsansvar

Den store byggmesterbedriften Totalrenovering er en av få bedrifter i byggenæringen som har tatt imot personer til utprøving i arbeidslivet.

Bedriften har 80 ansatte. Til enhver tid er 10-15 prosent av dem lærlinger.

– Vi rekrutterer helst gjennom lærlingordningen og får god tilgang til lærlinger gjennom kontakt med skolene. Over en periode på to til tre år sa vi ja til å ta imot fire kandidater til arbeidutprøving fordi vi er en stor aktør som føler en samfunnsplikt til det, forklarer Ottar Olsen Sætrum, opplæringsansvarlig i bedriften.

Små kostnader

– Å ha personer på arbeidsutprøving var jo lite forpliktende for oss, siden forholdet kan avsluttes på dagen. Saksbehandleren følger godt opp, og kostnadene er små fordi vi får et lønnstilskudd til kandidaten. Bedriften må ha en instruktør til kandidatene, akkurat som til lærlingene. Det settes derfor en begrensing på hvor mange man kan ta inn på denne måten, fortsetter han.

En av de fire har fortsatt.

– Han har vært hjelpearbeider hos oss, men kan tenke seg å ta utdanning som tømrer. Derfor har han nå en tømrer som mentor så  han kan se og prøve seg på noe mer tømrerrelaterte oppgaver. Han er pliktoppfyllende og flink til å tilegne seg kunnskap. Om han blir stødigere i språket, kan det tenkes at han får læreplass hos oss, sier Sætrum.

Blir en god løsning

– Å ha personer på arbeidstrening krever selvsagt en del av bedriften, men det blir ofte et godt resultat, forsikrer Gunnar Bråten, avdelingsleder for rekruttering og oppfølging i Ressurs Tromsø. Han kan vise til gode formidlingstall, også i det vanskelige fjoråret.

Bråten forklarer at bedriften må legge til rette for opplæring og jobbstøtte og at jobbveiledere i Ressurs Tromsø følger opp bedriften og kandidaten. Om opplæringen må tilrettelegges i vesentlig grad, kan bedriften søke Nav om andre midlertidige tilskudd som dekker merkostnadene.

Powered by Labrador CMS