Kraftig kutt i svensk rot-fradrag

Den svenske regjeringen kutter i rot-fradraget. Angivelig for å få inn mer skatt, men byggenæringen mener det vil virke motsatt.

Publisert

Skattefradrag for oppussing er ren partipolitikk i både Sverige og Danmark. I Danmark kom fradraget tilbake etter at sosialdemokratene mistet regjeringsmakten tidligere i år. I Sverige reduseres det kraftig nå som sosialdemokrater og miljøparti har dannet regjering.

40 prosent mindre

For to år siden lovet den nåværende statsministeren i Sverige, Stefan Löfven, at rot-fradraget ikke skulle endres. I mars signaliserte han at han ikke kom til å stå ved løftet, og nå er kuttforslaget formelt lagt frem i 2016-budsjettet.

Hittil har den som bygger om, bygger på eller rehabiliterer kunnet trekke fra halvparten av utgiftene til arbeidet som gjøres. Nå vil regjeringen redusere til 30 prosent. Forslaget beregnes å øke skatteinntektene med fem og en halv milliarder kroner. Dermed blir det mulig å investere mer, ikke minst i boliger, ifølge Socialdemokratarna.

En av de beste reformene

Direktørene i de svenske bransjeorganisasjonene for gulv, kjøle- og varmepumper, VVS og entreprenører går hardt ut og sier at regjeringen tar feil.

– Dette er en av de beste reformene vi har gjennomført i Sverige, skriver de i et innlegg i Svenska Dagbladet.

Bedre økonomi, null svartarbeid

– Fradraget har ikke kostet mye. Følgene har snarere vært positive: Flere har fått jobb, og samfunnsøkonomien er styrket, mener de fire.

Svartarbeidet har forsvunnet, kulturen uten kvittering finnes ikke lenger, og unge mennesker som trenger å komme inn på arbeidsmarkedet, har fått muligheten til å lære seg et yrke, skriver bransjedirektørene Johan Aspelin, Per Jonasson, Johan Mossling og Johan Lindström.

 

 

 
Powered by Labrador CMS