Bygg og Bevar-prisen til Klaveness

Ole Andreas Klaveness er tildelt Bygg og Bevar-prisen.

Publisert

Han var nominert i fjor; i år gikk han helt til topps. Malermester Ole Andreas Klaveness er tildelt det som Bygg og Bevar omtaler som «den viktigste utmerkelsen for dyktige håndverkere og ildsjeler innen bygningsvern og tradisjonshåndverk».

Nysgjerrig og åpen

Klaveness fikk prisen fredag kveld. Han var foreslått av Ifi.no, og var nominert sammen med Weber og byggmester Inge Kolås.

– Klaveness har alltid hatt et vidstrakt syn på malerfaget og en nysgjerrighet og en åpenhet for stadig å tilegne seg ny kunnskap, uttaler juryen. Sjur Mehlum hos Riksantikvaren har ledet den, og hatt med seg Jørgen Leegaard i  Byggenæringens Landsforening og redaktør Kari-Marte Frøyset i magasinet Norske Hjem.

Deler kunnskapen sin

Dessuten har malermesteren delt kunnskapen sin. Han har holdt utallige foredrag og kurs, skrevet bøker og artikler, vært aktiv i Fortidsminneforeningen og vært fast skribent blant annet på Ifi.no.

– Man snakker ofte om håndverksfag som taus kunnskap. Ikke i dette tilfellet. Klaveness er en kraftfull formidler. Aldri redd for å ta ordet og alltid villig til å dele av sin enorme kunnskap om malerfaget, ifølge juryen.

Lærlinger

Klaveness maler- og byggmesterforretning har hatt prestisjefylte oppdrag på en lang rekke store istandsettinger der teknikk og fagtradisjon har vært helt sentralt. Også på oppdragene de siste årene, på Hesselberg gård, Linderud gård og Hakadal kirke, har det vært med to lærlinger.

– Flere av Norges fremste malermestre startet sin karriere hos Klaveness, konstaterer juryen.

Powered by Labrador CMS