To av fem tilbød svart arbeid

Da Jan Rune Brovold la ut oppdrag på Mittanbud, ville to av fem byggefirmaer ha betalingen svart.

Publisert

Jan Rune Brovold leder Malernes forening i Trondheim. Han har samarbeidet med Adresseavisen om å legge ut oppdrag på Mittanbud.no; for anledningen for å skifte tak og bygge en ny etasje på garasjen.

Sju firmaer kom på befaring. Fem av dem leverte tilbud. To ville ha betalingen svart, uten faktura, forteller avisen. Et tredje firma oppga i første omgang pris uten moms.

Utenlandske svartarbeidere

De tre firmaene hadde alle utenlandske eiere. De to norske firmaene leverte tilbud med merverdiavgift.

Adresseavisen har snakket med alle de fem. Eieren av firmaet som forhandlet om det skulle betales moms eller ikke, sier at han ikke ønsker å arbeide svart.

Svart arbeid eller ikke noe arbeid

– Når det er sommer og høysesong, velger jeg bare oppdragene hvor jeg kan levere ut faktura og legge på moms. Men utenfor høysesongen er det færre oppdrag, og konkurransen er knallhard. Da føler jeg at jeg må forhandle, for jeg vet at det er mange andre som ikke betaler moms, sier han.

– Ofte har kunden hatt fire-fem tilbydere på besøk før jeg kommer på befaring. Når jeg legger frem en pris med moms, er han ikke interessert i det hele tatt, og spør om jeg kan kutte prisen. Men jeg har bolig her i Norge, og jeg skal betale mine arbeidere. Da er valget enten å tilby svart arbeid, eller ikke å ha noe arbeid, sier han til Adresseavisen.

Finn og Anbudstorget, også

Eieren av det andre firmaet som ville arbeide svart, mener at prisen er det eneste utenlandske håndverkere i Norge kan konkurrere på.

Daglig leder Tommy Andree Ulriksen i DH-bygg, en av dem som ga tilbud med moms, mener at det er vanskelig å være i privatmarkedet. – Det er mange aktører, spesielt utenlandske, som tilbyr svart arbeid. Det samme gjelder oppdrag gjennom Finn.no og Anbudstorget.no, sier han.

 

 
Powered by Labrador CMS