Skal utvikle smarte fasader

Et nytt forskningsprosjekt skal utvikle teknologi som en del av ytterveggene.

Publisert

Vinduer og glassfasader skal ha flere funksjoner enn bare å slippe dagslyset inn og la dem som er innendørs, se ut. Det skjer en stor utvikling i teknologier for disse fasadene, med for eksempel smarte styringssystemer, beleggteknologi, solskjerming, solceller og ventilasjonsløsninger.

Ekstra isolering

– Teknologi integrert i fasaden åpner nye muligheter for å utnytte veggenes dynamiske egenskaper for å oppnå energieffektivitet og samtidig økt komfort for brukeren av bygget, sier forsker Steinar Grynning ved Sintef Byggforsk. Han er prosjektleder for det nye forskningprosjektet Skintech.

– Man kan for eksempel tenke seg at vinduene har ekstra nattisolering som minker varmetapet, eller at man benytter doble fasadekonstruksjoner for passiv oppvarming og kjøling av ventilasjonsluft, sier han.

Skal huske hva vinduet brukes til

Teknologien må ikke gjøre at vinduet mister hovedfunksjonen – å slippe gjennom lys og blikk. Dessuten skal den ikke slå negativt ut for andre egenskaper, som for eksempel varmeisolasjon og regntetthet.

Fasader som ikke er gjennomsiktige, kan også ha integrert teknologi, blant annet for å virke sammen med ventilasjonssystemet og lagre energi. Skintech – som står for «Advanced building skins with integrated technology» – skal utvikle løsninger for fremtidens vinduer og glassfasader.

Temabilag om fasade

Du kan lese mer om fasade og teknologi når du får Maleren nummer 5 i posten. Sammen med bladet følger et eget temabilag om fasade som ikke bare handler om maling, men også om for eksempel grønne tak, solceller, mur, stål, klima – og duepigger.

Powered by Labrador CMS