LO vil ha «faghøyskoler»

De offentlige fagskolene er ikke alltid gode nok – det bør startes statlige «faghøyskoler», mener LO.

Publisert

LO-leder Gerd Kristiansen er kritisk til varierende kvalitet ved de offentlige fagskolene, sier hun til Klassekampen. Fagskoleutdannelsene bygger på yrkesfag fra videregående skole, og varer fra et halvt til to år.

«For smarte» for yrkesfag

Kristiansen reagerer også på at elever med gode karakterer på ungdomsskolen, får beskjed av rådgiverne om at de er for smarte for yrkesfag og bør velge studiespesialiserende.

– Rådgivningen er definitivt for dårlig. Ofte består den av folk som har vært innenfor skolesystemet hele sitt liv, sier hun til avisen. LO-lederen vil også ha faglærere inn som rådgivere på ungdomsskolene.

– Om fagskolene styrkes til en «høyere» yrkesfaglig utdanning, kan det føre til at elevene velger yrkesfag, når de ser at de har karrieremuligheter, sier Gerd Kristiansen.

Håndverkerdoktor

Hun viser gjerne til Tyskland, der det finnes praktiske utdannelsesløp som går helt opp til doktorgrad. Et lignende system i Norge vil fylle tomrommet etter at dagens høyskoler ble akademisert, mener hun.

– Dette blir ikke en akademisering. Faghøyskolene skal være tett koblet sammen med arbeidslivets behov og hva eleven faktisk skal gjøre når han eller hun kommer ut i jobb, sier Kristiansen til Klassekampen.

Powered by Labrador CMS