Tidlig inn med håndverk på skolen

NHO roser forslag om å styrke håndverksfagene i grunnskolen og å yrkesrette teorien på yrkesfag.

Publisert

I en ny stortingsmelding om skolen kommer regjeringen med flere forslag som vil være med på å styrke yrkesfagene, mener NHO.

Yrkesretter fellesfag

I grunnskolen skal faget kunst og håndverk todeles, slik at det blir et eget, praktisk håndverksfag. Elevene får en praktisk eksamen i faget.

Og på yrkesfaglig videregående opplæring skal inntil 30 prosent av fellesfag-timene  yrkesrettes for å tilpasse dem bedre til hva elevene faktisk skal lære. Dermed kan malereleven bruke mer tid på geometri og mindre på algebra, for eksempel.

– Håndverksfag på barneskolen

– Vi ønsker begge tiltakene velkommen, sier NHOs kompetansedirektør Are Turmo. Han mener at delingen av håndverk og design bør komme allerede på barneskolen.

– Elevene må få boltre seg med ulike materialer og metoder. Slik kan også flere kan få øynene opp for praktiske fag. Forslaget om å skille ut håndverk som eget fag, legger til rette for at elevene skal kunne utvikle håndverksmessige ferdigheter. Det er også viktig med karaktergiving i faget for å synliggjøre viktigheten av det, sier Turmo.

– Riktig teori

Videre mener NHO at regjeringen gjør helt rett i å yrkesrette fellesfagene.

– Det innebærer ikke mindre teori, men heller riktig teori. Det vil kreve ressurser å få dette til. Også fellesfaglærerne må tenke mer yrkesfaglig. Faget prosjekt til fordypning og hospitering av lærere i bedrifter, kan bidra til å utvikle slik yrkesretting, sier Turmo.

Powered by Labrador CMS