Fra resirkulert tapet til kvalitetsprodukter

I tapetsverkstedet til Kirkens Bymisjon produseres dekorative produkter av brukte materialer med stor nøyaktighet.

Publisert

I et varmt og trivelig lokale i sentrum av Oslo sitter et knippe eldre menn i dyp konsentrasjon ved hver sin pult. Radioen spilles lavt i bakgrunnen og alle er tidsriktig utstyrt med munnbind.

NOTATBØKER: De dekorative notatbøkene som produseres i verkstedet er populære. (Foto: Synnøve Prytz Berset)
NØYAKTIGHETSARBEID: Når man produserer drikkebrikker er det essensielt å være nøyaktig, forteller Sejad. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

De lager en rekke ulike produkter: hyttebøker, drikkebrikker, bager, skrivemateriell, gaveposer, kort og konvolutter. Felles for alle produktene er at materialene som brukes ellers ville blitt kastet.

To verksteder

Utenfor Kirkens Bymisjons arbeidstilbud I jobb, Oslo står det hver morgen folk i kø for å få arbeid.

– De fleste jobber med gaterydding, fire timer om dagen. Men så har vi også to verksteder, glass- og tapetverksted, i 2. etasje, sier Kolberg.

I jobb, Oslo er et arbeidstilbud for mennesker som sliter eller har slitt med rus og drives av Kirkens Bymisjon. Siden 2004 har ansatte hos I jobb ryddet gatene i Oslo sentrum for søppel. Noen år senere etablerte de et glassverksted, og i 2014 startet de opp tapetverksted; på bordet lå en bestilling fra Deloitte på 1600 notisbøker som skulle bindes for hånd og leveres til kontorene i Bjørvika.

– Vi hjelper ikke våre folk så mye. Det skal være en vanlig arbeidsplass, så vi har julebord, sommerfest og tillitsvalgte, sier Ane Kolberg, produktdesigner hos Kirkens Bymisjon, og legger til at de som jobber her bruker jobben som en måte å takle hverdagen på.

Et tungt år

Vanligvis er det helt fullt på verkstedet, men det er litt færre her nå på grunn av korona.

– De som jobber i verkstedet er her fast, så lenge de møter opp og gjennomfører jobben. De som kjøper produktene skal kjøpe dem fordi de liker dem, ikke på grunn av omtanke. Det er et mantra for oss.

Det viktigste for I Jobb, Oslo er å fokusere på hva arbeiderne kan og bidrar med, først og fremst, ikke historien til hver enkelt. Her får de en ny sjanse.

– Dette året har ikke minst lært oss verdien av å ha en jobb å gå til. Det har vært et tungt år for alle, og våre folk har virkelig merket det. Så vi er veldig glade for at vi får lov til å holde åpent, sier Kolberg.

Ser etter fargerike tapeter

Tapetrestene får de gratis fra blant annet Maxbo Alna, Tapetgalleriet, nå nedlagte Borge, Fantasi Interiør og Intag Interiøragenturer.

– All tapet er velkommen, særlig når det er på rull, den er lettere å lagre, understreker Kolberg.

For at produktene de lager skal bli spesielt fine er de hele tiden på utkikk etter fargerike tapeter.

– Folk flest tapetserer med grått eller beige. Får vi inn slike tapet piffer vi dem av og til opp med litt farger, sier Kolberg.

De ferdige produktene selges i nettbutikken til Kirkens Bymisjon, men også hos noen av bedriftene som leverer tapetrester til verkstedet.

NOTATBØKER: De dekorative notatbøkene som produseres i verkstedet er populære. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Utsolgt for gaveposer

Tapetrestene de får blir nøye valgt ut, kuttet, brettet og bundet inn til nye, verdifulle produkter. Forvandlingen av restene skjer ved hjelp av håndarbeid, innsats og erfaring som arbeidere i verkstedet har opparbeidet seg over tid.

Den dagen Maleren besøker verkstedet er fem av de ansatte på plass: En lager permer til hyttebok, en annen gaveposer, to stykk lager kort og innerst i kroken produseres dekorative drikkebrikker.

Jerry har jobbet i tapetverkstedet i et år, og har for det meste produsert hyttebøker og gaveposer, som er det han holder på med denne dagen.

– Jeg syntes det er morsomt å lage poser, vi er utsolgt for disse for øyeblikket, sier han, og roser arbeidsmiljøet i verkstedet.

– Vi jobber rolig og effektivt.

Fint å være inne

Olle, som har vært her siden høsten 2014, sitter konsentrert og produserer hyttebøker, med permer laget av dekorative tapetrester.

– Jeg har gjort alt mulig siden jeg startet her. Nå klipper jeg ut tapet til hyttebøkene, sier Olle, som liker seg best her inne i tapetverkstedet.

– Det er sosiale omgivelser. I tillegg er det fint å få være inne og jobbe.

Har vært maler og tapetserer

Odd Walter og Petter sitter i et eget rom hvor kortproduksjonen foregår. Odd Walter lager julekort. Han stanser ut form til konvolutt, bretter, dekorerer og limer på plass.

– Dette er nøyaktighetsarbeid. De blir ikke fine om du ikke er 100 prosent nøyaktig. Og det er Odd Walter, påpeker Kolberg.

Odd Walter har arbeidet her i 4–5 år, forteller han. Hovedsakelig med kortproduksjon. Tidligere i arbeidslivet har han jobbet som maler og tapetserer.

Mer kunstferdige tapeter

Ifølge Odd Walter er verktøyene du bruker svært viktig når du jobber som tapetserer.

– Og så må du være nøyaktig, ellers blir det feil, sier han, og påpeker at verktøyene tapetserere bruker har blitt mye bedre nå enn da han holdt på.

– Tapetene har endret seg også. Tidligere var det mer papir, nå har det gått over til mer strietapet. I tillegg er de mer kunstferdige og av mye bedre kvalitet, sier han.

– Derfor er det lettere å anvende den til andre ting, som det vi gjør her.

Han liker å sitte og holde på med noe aktivt.

– Jeg har hatt slag, og da er det bra å holde på med noe, sier han og trekker frem det kollegiale samholdet som det aller beste ved jobben.

– Det har vært spesielt viktig i tiden vi er i nå, sier han med ettertrykk.

Hadde flaks

Petter sitter like bortenfor Odd Walter og lager lekre valentinkort.

– Jeg har jobbet her i omtrent et år, før det jobbet jeg noen ute med gaterydding, forteller han, og legger til:

– Jeg er så plaget med ryggen, så det var flaks at jeg fikk jobb her. Jeg var helt ferdig, sier Petter, som ikke minst setter pris på det sosiale ved jobben.

– Man treffer mange hyggelige folk. Det er godt å komme seg ut.

Lager drikkebrikker

Innerst i kroken sitter Sejad og lager drikkebrikker. Han har jobbet i tapetverkstedet i litt over tre år.

– Jeg gjør forskjellige ting hver dag. I går jobbet jeg ekstra, og skiftet oppgave for hver time, sier han og påpeker at han liker denne variasjonen, da går tiden fortere.

Drikkebrikkene produseres ved at han skjærer firkanter i papp- og tapet og fikser hjørnene. Dette gjøres med skjære- og hjørnemaskin.

– Jeg legger papp imellom og limer tapet på begge sider. Så står brikkene en dag i press før de lakkes med varnish til slutt, forklarer Sejad.

NØYAKTIGHETSARBEID: Når man produserer drikkebrikker er det essensielt å være nøyaktig, forteller Sejad. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Må være nøyaktig

Han understreker at man må være nøyaktig så det ser fint ut.

– Setter du den sammen 1 mm skjevt, blir det feil, sier Sejad, som tidligere i livet har jobbet som murer.

– Da måtte jeg også være nøyaktig, sier han og legger til at han trives godt i verkstedet sammen med de andre som jobber her.

– Jeg fleiper litt med de andre. Det er moro å komme hit, det er ikke noe stress eller kaldt, slik det var på gateryddingen. Det er bare at man blir litt tjukkere av å sitte stille, sier han og ler.

Nå gir Kolberg beskjed om at det er tid for pause, og på sekundet halv tolv reiser hele gjengen seg, tar på jakker og tusler ut i småregnet. Men været plager dem ikke, en solid dose sosialt samvær hjelper mot det meste.

Tapetrester

– Har dere tapetrester som tapetverkstedet til Kirkets Bymisjon kan bruke, så ta gjerne kontakt med meg på anekolberg@bymisjon.no, sier Kohlberg avslutningsvis.

Powered by Labrador CMS