Litt flere kjøper svart

1,4 prosent av befolkningen har betalt svart for maler de siste to årene. Litt flere kjøper svart enn for to år siden.

Publisert

Flere kjøper svart, og flere betaler kontant uten kvittering. Det viser en undersøkelse om svart arbeid som Opinion har gjort for Skatteetaten og Samarbeid mot svart økonomi.

Fornøyd skattedirektør

Skattedirektør Hans Christian Holte er likevel fornøyd:

– Undersøkelsen viser at holdningene til svart arbeid er i endring. Vi ser en positiv utvikling, men vi kan ikke slappe av i vårt holdningsskapende arbeid, sier han til Nettavisen.

Holte peker nemlig på tallene fra 2009 og 2011. Siden den gang er svartkjøpstallene kraftig redusert, og økningen de to siste årene er «bare» fra 11 til 14 prosent.

Mange får malt svart

En av tre sier at de kjenner andre som har kjøpt svart arbeid.

Renhold og snekkerarbeid er vanligst å kjøpe svart, med mekanisk arbeid og malerarbeid på de neste plassene. 11 prosent av svartkundene har brukt svarte malere de siste to årene, og 23 prosent er mer tilbøyelige til å kjøpe malerarbeid svart enn andre tjenester. Totalt i befolkningen har altså 1,4 prosent betalt maleren svart.

Halvparten av dem som kjøper svarte tjenester, har kommet i kontakt med tilbyderen gjennom venner og bekjente. Bare seks prosent har kommet i kontakt på Mittanbud, Finn.no og de andre anbudsnettstedene.

Tar jobber fra lovlige håndverkere

Storparten av oppgjørene ligger under 6000 kroner. De fleste forteller at de handler svart fordi det er billigere eller enklere, og mer enn tre av fire er fornøyde med resultatet.

Fire av ti ville fått gjort hele jobben lovlig hvis det ikke hadde vært mulig å gjøre den svart, og de aller fleste ville fått gjort litt av jobben på lovlig vis.

En av 20 arbeider svart selv

Fem prosent sier selv at de har arbeidet svart de siste to årene. I likhet med resten av undersøkelsen viser tallene hva de spurte selv sier – den kan ikke vise hva de faktisk har gjort.

Undersøkelsen viser klare forskjeller i holdningene mellom dem som kjøper svart og dem som ikke gjør det.

Powered by Labrador CMS