Lettere for utenlandske å jobbe lovlig

Skatteetaten lanserer en ny veiviser som gjør det enklere for utlendinger som kommer til Norge for å arbeide.

Publisert

Mens nordmenn kan skaffe seg skattekort ved hjelp av noen tastetrykk, er prosessen mer omfattende for utenlandske arbeidstagere. Blant annet må de møte opp personlig.

– Mange har utfordringer med å finne veien inn i det norske systemet. Derfor har vi utviklet en veiviser som tar deg gjennom prosessen steg for steg, sier avdelingsdirektør Trude Husevåg i Skatteetaten. Hun har hatt ansvaret for å utvikle den nye veiviseren.

Skreddersyr informasjon

For å få skattekort må utenlandske arbeidstagere personlig møte opp på et av Skatteetatens ID-kontorer for identifikasjonskontroll. De må dokumentere hvem de er og hvor de skal arbeide i Norge.

Hva som ellers trengs av informasjon, varierer ut fra hvilket land de kommer fra og hvor lenge de planlegger å arbeide i Norge.

– Ved å svare på noen enkle spørsmål får de skreddersydd informasjon. De får vite hva de må gjøre, hvor de skal møte, hva de skal ha med seg og hvordan de enklest kan kommunisere med Skatteetaten, forklarer Husevåg.

Skal erstatte jungeltelegrafen

Skatteetaten har undersøkt og funnet ut at venner, kolleger og arbeidsgivere er de vanligste informasjonskildene for utenlandske arbeidstagere i Norge.

– Jungeltelegrafen kan ha sin funksjon, men risikoen for at det spres feil informasjon, er høy. Vi håper at denne veiviseren vil fylle dette informasjonsgapet, sier Husevåg.

Facebook-kampanje på flere språk

Veiviseren er tilgjengelig på engelsk og norsk.

En Facebook-kampanje på polsk, litauisk og rumensk rulles nå ut for å nå dem som kommer til Norge i sommer. I tillegg vil Skatteetaten informere om veiviseren på nettsteder som ofte er brukt av utenlandske arbeidstagere.

– Å bekjempe arbeidsmarkedskriminalitet og sørge for god ID-kontroll er viktige satsingsområder for Skatteetaten. De fleste utlendinger ønsker å jobbe under ordnede forhold. God og riktig informasjon er derfor viktig, sier Husevåg.

Powered by Labrador CMS